spacebg covers

Хъбъл е наблюдавал призрачно сияние от мъртви галактики
Мисия: Hubble Space Telescope


Увеличаване Галактичния куп "Abell 2744" придобива зловещ призрачен вид, когато общата светлина от звездните скитници изкуствено се оцветява в синьо на тази панорама от космическия телескоп "Хъбъл". Image Credit: NASA/ESA/IAC/HFF Team, STScI

Хъбъл е уловил бледата, призрачна светлина от звезди, изхвърлени от разрушени древни галактики. Тези галактики са гравитационно разкъсани преди няколко милиарда години заради мощната гравитация на галактическия клъстер който са населявали. Тежката телесна повреда се е случила на около 4 000 000 000 светлинни години от нас, в огромната купчина от приблизително 500 галактики, известна като "Клъстера на Пандора" или "Abell 2744".

Разпръснатите звезди се носят свободно между галактиките в клъстера. Изследвайки тяхната бледа светлина, астрономите са установили, че около шест галактики с големината на Млечния път са напълно разкъсани. Най-вероятно, те са се гмурнали през центъра на купа, където гравитационните приливни сили са най-силни. Астрономите отдавна предполагат, че трябва да наблюдават светлината от разпръснати звезди, но прогнозите са, че тя трябва да е прекалено слаба за да се улови.

Сега, Хъбъл е засякъл призрачното сияние и това е важна стъпка в разбирането на еволюцията на галактичните купове. Според астрономите, комбинираната светлина на около 200 милиарда звезди-бездомници допринася за около 10 на сто от яркостта на клъстера. Резултатите също са в добро съгласие с това, което е предсказано да се случва вътре в галактичните купове.

Тези изключително бледи звезди се засичат само в близката инфрачервена светлина и този вид наблюдение може да се постигне само с изострената чувствителност на Хъбъл в този спектър. Измерванията показват, че фантомите са богати на тежки елементи като кислород, въглерод и азот. Това означава, че разпръснатите звезди трябва да са второ или трето поколение, които са обогатени с елементи изковани в сърцата на първото поколение звезди на Вселената. Спиралните галактики, които се смята че са разкъсани, също могат да поддържат текущо звездообразуване, което от своя страна, също създава химически богати звезди.


  • 1312
  • 0
  • Dec 30, 2014

Коментар
Подобни публикации