spacebg covers

чандра откри необичайна рентгенова нова в спиралната галактика м83 извънре
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Чандра откри необичайна рентгенова Нова в спиралната галактика М83.

Извънредно силен изблик, предизвикан от черна дупка в близка до нас галактика е пряко доказателство за наличие на население от стари черни дупки със звездни маси.

Явлението е наблюдавано от рентгеновата космическа обсерватория "Чандра" Астрономите са забелязали, че за кратко време обекта е излъчил толкова много енергия в рентгеновия диапазон, колкото милиони слънца във всички дължини на вълните.

Източника принадлежи към специален клас обекти - ултраярки рентгенови източници (ULX). Повечето от тези обекти са бинарни системи при които спътник звезда обикаля около останките на бивша колапсирала звезда, която може да бъде неутронна звезда или черна дупка.
Увеличаване От ляво е спиралната галактика М83. От дясно е рентгенова снимка на част от галактиката. Наблюдаваната от Чандра рентгенова НОВА е яркото розово кръгче в долния край на дясното изображение. Credits: Left image - Optical: ESO/VLT; Close-up - X-ray: NASA/CXC/Curtin University/R. Soria et al., Optical: NASA/STScI/Middlebury College/F. Winkler et al.Партньорите на ULX обикновено са млади и масивни звезди, което означава, че техните черни дупки трябва също да са млади. Последните изследвания, обаче, предоставят преки доказателства, че ULX могат да съдържат много по-стари черни дупки и някои източници може да са идентифицирани погрешно като "млади".

Интригуващата рентгенова "НОВА" се намира в M83. Това е спирална галактика на около 15 милиона светлинни години от Земята. Новата е открита през 2010 г. от Чандра, когато астрономите са сравнявали данните от телескопа с тези от 2000 г. и 2001 г. Ясно се забелязва как източника е увеличил яркостта си в рентгенови лъчи най-малко 3000 пъти. От тогава той е най-яркия източник на рентгенови лъчи в М83.

Астрономите казват, че внезапната поява на ULX в М83 е едно от най-големите промени в рентгенови лъчи, които някога са наблюдавали за този вид обекти, които обикновено не показват спящи периоди. Няма никакъв намек за ULX в историческите рентгенови снимки, направени от обсерваторията "Айнщайн" през 1980 г., ROSAT през 1994 г., XMM-Newton през 2003 г. и 2008 г., или Swift през 2005 г.

Това води до извода, че е открито нещо ново за начина, по който растат черните дупки. Драматичния скок в яркостта, според изследователите, вероятно е станало поради внезапно увеличаване размера на материята, която попада в черната дупка.

През 2011 г. астрономите изследват оптични изображения от обсерваторията "Джемини" и космическия телескоп "Хъбъл", за да открият ярко син източник в позицията на рентгеновия източник. Обектът преди това е бил наблюдаван от телескопа "Магелан" през април 2009 г. и също от Хъбъл през август 2009. Тогава е липсвал син източник, което показва спътника звезда на черната дупка е по-бледа и червена, което предполага че има много по-ниска маса, отколкото повечето от спътниците които се свързват с ULX. Но новите наблюдения ясно показват наличие на ярка синя точка, което обуславя драматично натрупване на повече материя от спътника звезда.

Но откъде се е появила тази допълнителна маса? Най-вероятно спътника на черната дупка е червена звезда гигант, на възраст най-малко 500 милиона години с маса около четири пъти повече от слънчевата. Теоретичните модели за еволюцията на звездите предполагат че черната дупка трябва да бъде почти толкова стара, колкото и спътника.

Съвсем наскоро е открит друг ULX, съдържащ стара черна дупка в галактиката Андромеда. Новото ULX е силно променлива, а спътника се оказа стара червена звезда.

С тези два обекта, става ясно че има два класа ULX. Единия е от млада черна дупка, която упорито расте смучейки материя от младата звезда компаньон. Другия клас е от стара черна дупка, която търпеливо изчаква компаньона да остарее и раздуе, за да се нахрани.

  • 1887
  • 0
  • May 1, 2012

Коментар
Подобни публикации