spacebg covers

alma разкрива че активната галактика -скулптор- губи газ големи


ALMA разкрива, че активната галактика "Скулптор" губи газ.

Големите и съответно стари галактики, като Млечния път, са основните градивни елементи на космоса. Една амбициозна цел на съвременната астрономия е да са изучат начините по които галактиките нарастват и съответно се развиват, а ключовият въпрос е да се види какво определя броя на новите звезди, които ще обитават галактиката?
Увеличаване Тази снимка показва триизмерна визуализация на студен въглероден окис в галактиката NGC 253. Цветовете представляват интензивността на емисиите открити от ALMA. С розово са най-силните, червеното - най-слабите. Тези данни ясно показват, че големи количества от хладен газ се изхвърлят от централните части на тази галактика. Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/Erik RosolowskyГалактиката "Скулптор" е известна също като "NGC 253". Тя е спираловидна галактика, разположена в южната част на съзвездието "Скулптор." Разстоянието до нея е около 11,5 милиона светлинни години, което я прави една от най-близките галактически съседи. Сега, използвайки новия радиотелескоп "ALMA" астрономите са открили талази от студен и плътен газ, които се изхвърлят от центъра на галактичния диск.

Това е първият път, когато пряко се наблюдават масивни концентрации от студен газ, които се изхвърлят от силния натиск на младите звезди. Количеството на газа предоставя много добри доказателства, че някои от растящите галактики избълват повече газ, отколкото поглъщат и съответно превръщат в звезди. Изглежда, че сегашното наблюдение е много често явление в ранната Вселена.

Новите резултати може да помогнат да се обясни защо астрономите се натъкват на изненадващо "леки" масивни галактики из целия космос. Компютърните модели показват, че по-възрастните галактики трябва да притежават значително по-голям брой звезди от наблюдаваното. Сега, благодарение на ALMA, изглежда че галактическите ветрове създавани от най-младите звезди са толкова силни, че те просто издухват газовете, преустановявайки образуването на следващо поколение звезди.

Наблюденията сочат, че големи количества молекулярен газ - около десет пъти масата на нашето Слънце, вероятно много повече, всяка година се изхвърлят от галактиката със скорости между 150 000 и почти 1 000 000 километра в час. Това количество е повече, отколкото в действителност се използва за формиране на нови звезди. С това темпо, галактиката може да изхвърли горивото си само за 60 милиона години.

Астрономите са изучавали звездообразуващите райони в NGC 253 в продължение на почти десет години. Сега ALMA, разкрива такива подробности, пред които десетте години бледнеят. За получените изображения са използвани само 16 антени от радиомасива. Вече работят всичките 66 и с тях астрономите се надяват да видят крайната съдба на газа издухван от вятъра. Това ще обясни дали материята от избухващите звезди се рециклира или се премахва от вятъра.

  • 1848
  • 0
  • Aug 10, 2013

Коментар
Подобни публикации