spacebg covers

grail - изследване гравитацията на луната the
Мисия: GRAIL - изследване гравитацията на Луната


GRAIL - изследване гравитацията на Луната.

The Gravity Recovery and Interior Laboratory или GRAIL (Граал) е част от научната програма на НАСА. Тя е планирана да започне през 2011 година. Граал представлява двойка космически кораби близнаци, които ще орбитират в тандем около Луната в продължение на няколко месеца с цел оценка на масата на луната в безпрецедентни подробности. Мисията също ще отговори на дългогодишни въпроси относно Луната и ще предостави на учените по-добро разбиране за това как Земята и другите скалисти планети в Слънчевата система се формират.
Учените ще използват двата спътника, за да изследват колебанията в тежеста на Лунната мантия и ядрото, както и да разкрият подземни структури и косвената термална история.

Измервателната техника, която ще използва Граал е разработена от съвместно от американско-немско екип. Тази мисия е подобна на Gravity Recovery and Climate Experiment или GRACE, която изследва колебанията на гравитационното поле на Земята, която мисия започна през 2002 година. GRACE спътниците измерват промените на тежеста на движещите се маси на Земята, като топенето на ледовете на полюсите и океанските течения. Както GRACE така и двата сателита на Граал ще бъдат изстреляни с едно превозно средство.

Главния изследовател на Граал е Мария Зубер от Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж. Екипът на Зубер се състои от учени и инженери включително и бившия астронавт на НАСА Сали Раид. Космическите кораби Граал ще са обурудвани с камери за да документират своите изследвания от от лунната орбита.

Мисията Граал е част от програмата на НАСА, която има за цел да изпрати повторно хора на Луната. За тази цел агенцията вече изпрати апарата Lunar Reconnaissance Orbiter или LRO, който има за основна мисия да определи бъдещите безпилотни и човешки кейове за кацане. Апарата също търси и потенциални ресурси на Луната и документира аспектите на лунната радиация. Изследването на тежеста с висока резолюция от Граал ще допълни данните на LRO, който наблюдава лунната повърхност с висока разделителна способност.

Граал, ще отключи тайните на Луната. Чрез картографиране на Лунното гравитационното поле мисията ще разкрие вътрешната структура и топлинната история. Придобитите знания за луната от Граала ще бъдат използвани, за да се разбере по-широката еволюционна история на другите скалисти планети във вътрешната Слънчева система: Земята, Венера, Марс и Меркурий. В действителност Луната е крайъгълен камък за разбирането как земеподобните планети еволюират.
Увеличи

Официален сайт на мисията:

Източник: НАСА

  • 1336
  • 0
  • Mar 18, 2012

Коментар
Подобни публикации