spacebg covers

InSight пристига на Марс
Мисия: InSight


Credits: NASA/JPL-Caltech

Ако всичко върви добре, днес късно вечерта ще научим за поредния марсиански успех на Америка. Само че, както при всички кацания на Марс, отново никой няма да може да направи каквото и да било, което да се отрази на резултата. Всичко, което можем да направим е да чакаме и да се надяваме всичко да сработи.

Системата на кацане на InSight е по-проста от тази на Кюриосити и е идентична с тази на Phoenix. Тя също използва задължителните термичен щит, парашут и ракети за кацане но го няма фантастическия "небесен кран", който след като спусне апарата ще отлети надалеч от мястото на кацането. Въпреки че е по-просто, все още е ужасяващо трудно и приземяването си остава инфарктния период, през който десетилетия работа се свеждат до минути автоматични маневри, през които може да се объркат много неща.

Всичко се развива в един свят, който е разположен на 8,1 минути от нас със скоростта на светлината. Ние сме точно по-средата, между Марс и Слънцето, и ще чакаме сигнал, който ще ни каже, че InSight е навлязъл в атмосферата, след което, всичко ще свърши по един или друг начин на червената планета.

От момента, в който InSight достигне най-горната атмосферата до момента, когато ще докосне повърхността, ще изминат само 6 минути и 45 секунди. Това е малко по-малко от "7-те минути ужас" на "Кюриосити". За по-бързото спускане спомагат две причини. Докато Кюриосити използва интелигентна система за направляване захода, която увеличава времето на пребиваване в атмосферата, то приземяването на InSight е балистично. От друга страна, "Кюриосити" кацна в дълбока дупка, място, което е повече от 1800 метра по-ниско от мястото за кацане на InSight.

Хубавото е, че по време на спускането, InSight постоянно ще радио комуникира, дори ще бъде откриваем от Земята с помощта на големите радиотелескопи. Това означава, че докато излъчва сигнал, апаратът е жив и не е разбит или изгорен. Обратното обаче не е вярно. Съществуват няколко момента, когато може да се изгуби сигнала, дори ако InSight е напълно здрав.

Краката на InSight съдържат сензори за задействане, които ще изключат ракетите, когато докоснат повърхността. Когато сензорите се задействат, InSight ще измести честотата на своя носещ сигнал до малко по-различна, което ще покаже че е на повърхността. Земните телескопи ще могат да открият тази промяна в честотата на носещия сигнал.

Ако прогнозираното време на кацането премине и InSight продължава да комуникира с нас, това ще е силно доказателство, че мисията е оцеляла при кацането.

След това ще чакаме първото изображение, което може да дойде само 10 минути след приземявянето, но е възможно да го получим най-късно до 20 часа след като InSight е докоснал повърхността.


  • 509
  • 0
  • Nov 26, 2018

Коментар
Подобни публикации