spacebg covers

vv 340 също е известна и като arp 302 представлява пример за две сблъскващи се галактики наблюда
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


VV 340, също е известна и като Arp 302, представлява пример за две сблъскващи се галактики, наблюдавани в ранните етапи на тяхното взаимодействие. Галактиката от горната част на изображението е именувана "Северна VV 340", а тази в долната част е "Южна VV 340". След милиони години тези две спирални галактики ще се слеят и сега много приличат на това, как ще изглеждат Млечния път и Андромеда вероятно след милиарди години, когато се очаква двете галактики да започнат да се сливат. Данните от Чандра са показани в лилаво, а оптичните данни от космическия телескоп Хъбъл са в нормални цветове - червено, зелено и синьо. VV 340 се намира на около 450 милиона светлинни години от Земята.
Освен всичко друго, VV 340 е класифицирана като "Ярка инфрачервена галактика" (LIRG). Загадката, на която астрономите се оптват да отговорят, е защо този обект е толкова ярък в инфрачервени лъчи. За да отговорят на този въпрос, те са предприели изучаването му с всички велики обсерватории - All-Sky LIRG Survey, Чандра, Хъбъл, Спицер и GALEX, както и с наземни телескопи. Изследването от всички тези телескопи включва и над двеста други LIRG обекти в местната Вселена. Главната мотивацията на това изследване е да се разбере защо LIRG отделят толкова много инфрачервена радиация. Тези галактики генерират енергия в размер на десетки до стотици пъти по-голяма от тази, излъчвана от една типична галактика. Активно развиваща се супермасивна черна дупка или интензивен взрив от звездообразуване често се посочват като най-вероятния източник на енергия.

Данните от Чандра показват, че центъра на Северната VV 340 вероятно съдържа бързо растяща супермасивна черна дупка, която е силно помрачена от прах и газ. Инфрачервените емисии на галактическата двойка, според наблюденията от Спицер са доминирани от северната галактика, което също предоставя доказателства за нарастваща супермасивна черна дупка.

За разлика от рентгеновия диапазон, погледната в ултравиолетови и оптични вълни с помоща на Галекс и Хъбъл, се вижда че Южната VV340 съдържа много по-високо ниво на звездообразуване. VV 340 се появява като отличен пример за двойка взаимодействащи си галактики, които се развиват с различни темпове и най вероятно инфрачервените емисии са резултат от двата процеса.

Източник: Чандра

  • 1733
  • 0
  • Mar 21, 2012

Коментар
Подобни публикации