spacebg covers

wise освободи поредната порция данни това e мъглявината -flame-
Мисия: Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE)


WISE освободи поредната порция данни.

Това e мъглявината "Flame" (Пламък). Тя е част от комплекса "Орион" и в нея протича активно звездообразуване.

Публикуването на това изображение е станало заедно с нова партида от данни получени от мисията "WISE". През март месец, екипа на WISE освободи пълен каталог от инфрачервени изображения и данни за повече от половин милиард обекти - астероиди, звезди и галактики. Сега се предоставят допълнителните данни от второто сканиране на небето.
Увеличаване Image credit: NASA/JPL-Caltech "Данните получени от второто сканиране на небето са полезни за изучаването на звезди, които се променят или се движат с течение на времето, както и за подобряване и проверка на данните от първото сканиране", казва Едуард Райт, главен изследовател на мисията.

Погледната във видима светлина мъглявината "Flame" наподобява запалена свещ, която отделя талази от дим. Инфрачервената визия от WISE разкрива, че новоформиращите се звезди издълбават кухини в огромните количества прах. Всъщност най-голямата колона точно под светещият участък е част от огромния звездообразуващ облак "Орион", която структура е невидима във видими дължини. Ултравиолетовата светлина отделяна от новозараждащите се звезди, нагрява околната прах карайки я да свети в инфрачервени лъчи. Най-ярката област се осветява от масивна звезда с маса 20 пъти по-голяма от масата на нашето Слънце, която е забулена от пластове прах. Тази звезда в действителност е ярка, колкото трите звезди образуващи пояса на Орион, но заради прахта звездата се наблюдава 4 милиарда пъти по-бледа отколкото е в действителност.

Други забележителности на изображението са мъглявината "NGC 2023", която се наблюдава като блестящ кръг точно под светещото ядро на Flame, както и известната мъглявина "Конска глава", която е трудно да се види но част от нея се виждат в долната дясна част на снимката. Ярко червената дъга отдясно се образува от взаимодействието на ускорения материал от звездната система "Sigma", когато взаимодейства с материята на околното пространство.

Данните публикувани днес покриват около една трета от второто пълно сканиране на небето. Те са получени от август до септември 2010 г., но понеже телескопът по това време беше изчерпал охладителя си затова са използвани три от четирите инфрачервени детектори. Данните и ръководство за бърз достъп до тях са онлайн на адрес: WISE

  • 1814
  • 0
  • Jul 11, 2012

Коментар
Подобни публикации