spacebg covers

Активността на нашата черна дупка се засилва
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Увеличаване Долният панел е графично представяне на района около "Стрелец А*", където червеното, зеленото и синьото представляват ниско, средно и високо енергийни рентгенови лъчи, открити от Чандра. Самата дупка не се вижда, но тя е вградена в бялата точка в края на стрелката. Горните схеми показват, как преминаването на облака "G2" може да обясни засилената активност на дупката. Credit: NASA/CXC/MPE/G.Ponti et al; Illustration: NASA/CXC/M.Weiss

Рентгеновите космически телескопи са открили повишена честота на рентгенови избухвания от обикновено тихата гигантска черна дупка в центъра на нашата галактика. Този факт е установен, след дългогодишен мониторинг. Учените се опитват да установят дали това е нормално поведение, което е останало незабелязано поради ограничените наблюдения, или тези изригвания са вследствие на неотдавнашното преминаване на един загадъчен, прашен обект.

За новия анализ са използвани дългогодишните наблюдателни кампании на рентгеновите космически обсерватории "Чандра", и "XMM-Нютон", като самите избухвания са регистрирани от сателита "Swift". По този начин астрономите са успели внимателно да проследят дейността на нашата свръхмасивна черна дупка през последните 15 години.

Чудовището, също е известно като "Стрелец A*", тежи малко повече от 4 милиона пъти масата на слънцето и теорията е, че рентгеновите лъчи са произведени от горещ газ, преминаващ близо до черната дупка.

Новото изследване показва, че "Стрелец A*" произвежда едно ярко рентгеново изригване приблизително на всеки десет дни. Въпреки това, през миналата година е забелязана около десет пъти увеличена активност, при което се получава по един изблик всеки ден. Това увеличение се случва скоро след като е установено, че към дупката се е устремил мистериозен обект, наречен "G2".

Първоначално, астрономите са помислили че G2 е облак от газ и прах, който няма да окаже ефект върху дупката. Когато е преминал близо, в края на 2013 г., външния му вид не се е променил много, освен че е леко опънат от гравитацията на дупката. Това е довело до нови теории, че G2 не е просто един облак от газ, а в него съществува забулена прашна звезда.

Но скоро след преминаването, активността на черната дупка се е увеличила, което показва, че все пак са погълнати количества материя. Още по-интригуващото е, че и други черни дупки изглежда се държат по същия начин.

Алтернативната теория е, че може би е променен интензитета на ветровете, изхождащи от близка до черната дупка звезда, от които се захранва активността. Според астрономите е твърде рано да се каже със сигурност причината, но наблюденията ще продължат.


  • 1060
  • 0
  • Oct 1, 2015

Коментар
Подобни публикации