spacebg covers

астероидът -2012 da14- ще прелети много близко до земята това ще


Астероидът "2012 DA14" ще прелети много близко до Земята.

Това ще стане на 15-ти февруари, когато ще се доближи само на 27 700 км от повърхността на нашата планета. Това е под екваториалния пръстен на геосинхронните спътници, който е разположен на 35 800 км. Тази близост по никакъв начин не застрашава Земята, а от НАСА уверяват, че шансът някой сателит да застане на пътя му също е много малък. Независимо от това, прелитането ще предостави уникална възможност учените да изучат близко прелитащ до Земята обект.
Image credit: NASA/JPL-Caltech

Въпреки ниската орбита, DA14 все пак ще прелети доста по-високо над по-голямата част от сателитите, включително и Международната космическа станция. Всъщност той ще профучи покрай нас доста бързо, неговата скорост спрямо повърхността ще бъде 7.8 километра в секунда в посока юг-север.

За съжаление той ще се наблюдава изключително трудно. Това ще е така заради малкият му размер - около 45 метра в диаметър. Дори и в най-мощните телескопи, астероидът ще се появи само като светла точка. Яркостта на тази точка ще бъде с магнитут около 7.5, което е твърде слабо за да се наблюдава с невъоръжено око, но все пак е достатъчно ярко за да може да се види с по-мощен бинокъл или обикновен любителски телескоп. Най-доброто място за наблюдение ще предостави Индонезия. Освен там, удобни места ще бъдат и източна Европа, Азия и Австралия.

От територията на САЩ астероидът ще се наблюдава чак когато подмине и съответно избледнее до 11 звездна величина. Това е неприятно, не заради друго, а защото няма да може да се изследва детайлно с мощните радари. Очакванията са, специализираният за това радар в пустинята "Мохаве" - "Голдстоун" да го заснеме около осем часа след най-близкия подход. Въпреки това, радарните изображения се очаква да бъдат добри. При тази техника зависимостта между качеството на изображенията и оптичната светимост е много малка, трудността ще дойде от улавянето на значитено по-слабия отразен сигнал заради увеличеното разстояние, но съвременните сензори са много чувствителни и правят начинанието възможно.

2012 DA14 е открит съвсем скоро. Това е станало през февруари 2012 год. от астрономите работещи по програмата "Sagra Sky Survey" в южната част на Испания, която цели откриването на малки тела в Слънчевата система. По това време, астероидът е направил доста далечен пасаж от Земята, на разстояние около седем пъти разстоянието до Луната. Продължителността на орбитата на DA14 около Слънцето е около 368 дни, което е много подобно на земната орбита, но той няма да се доближава до нас всяка година. Тази година е най-близкия подход, а следващия ще бъде чак след три десетилетия. Това е така защото сегашната среща ще съкрати орбиталния период на около 317 дни, което е голяма промяна и бъдещите близки подходи ще следват различни модели.

Въпреки това, предстоящото прелитане е рекордно близко за обект с подобен размер. Няколко други астероиди са прелетели покрай Земята още по-близо, но тези астероиди са по-малки. Статистиката показва, че обект с този размер, трябва да преминава близо до нас веднъж на всеки 40 години. Сблъсъкът с такова тяло се очаква да е още по рядко - средно веднъж на 1 200 години.
Увеличаване Диаграма на предстоящото прелитане. Image credit: NASA/JPL-Caltech

  • 1425
  • 0
  • Feb 6, 2013

Коментар
Подобни публикации