spacebg covers

астрономите изучават планетата-джудже -макемаке- тази ледена пла


Астрономите изучават планетата-джудже "Макемаке".

Тази ледена планета се носи далеч от нас и за нея се знае много малко. Сега планетата е преминала пред далечна звезда и от блокираната светлина астрономите са проверили дали там съществува атмосфера. Това хладно тяло обикаля по орбита разположена във външната слънчева система, а очакванията са да притежава атмосфера подобна на Плутон.

Планетата-джудже е открита на 31-ви март 2005 год., а името си получава чак през 2008-ма. Макемаке произлиза от митологията на Великденския остров, който също е известен с наличието на огромните каменни глави "Moai" там. Това тяло обикаля на средно разстояние 52 AU от слънцето, а неговата орбита е наклонена спрямо равнината на слънчевата система под ъгъл 29 градуса. Тези характеристики го правят типичен член от пояса на Куипер - той е достатъчно далеч за да не се смущава от гравитацията на Нептун и може би датира от периода още преди образуването на слънцето и останалите планети.
Увеличаване Художествено представяне на планетата-джудже "Makemake". ESO/L. Calçada/Nick RisingerМакемаке е с размери около две трети размерите на Плутон. Неговата орбита е разположена между орбитите на Плутон и Ерида. Температурата на повърхността е много ниска - около 30К. Това означава че най-вероятно е покрит с метан, етан и ледове от азот. Предишни наблюдения са показали, че тази планета-джудже може да притежава атмосфера и ако има такава, тя най-вероятно много прилича на атмосферата на Плутон. Сега, новото проучване показва, че подобно на Ерис, Макемаке също не притежава значителна атмосфера.

Екипа от астрономи е впрегнал три от най-мощните телескопи от обсерваторията на ЕСО в Чили - Very Large телескоп (VLT), New Technology Telescope (NTT ), и TRAPPIST (Малък телескоп предназначен да наблюдава транзитно преминаващи планети) с които са наблюдавали транзита на Makemake.

Когато въпросното явление се е случило, светлината блокирана от планетата изчезва и съответно се появява много рязко. Това е сигурен знак че там най-вероятно няма или съществува прекалено разредена атмосфера - с дебелина не повече от няколко нанобара.

Макемаке не притежава луни изучавайки орбитите на които, астрономите лесно биха могли да определят масата и размерите на планетата. Освен това гигантското разстояние до нея я правят трудна за изследване. Всичко което се знае за това тяло е само приблизително. Сега новите наблюдения подобряват много от тези стойности. Извършено е по-точно определяне на размера, поставени са ограничения за възможната атмосфера и е извършена оценка относно плътността. Освен това астрономите са измерили че албедото (отразяващата способност) е около 0.77. Това е сравнимо с албедото на мръсния сняг, което е по-високо от на Плутон, но по-ниско от на Ерида.

Астрономите с нетърпение чакат подобни окултации, защото това е единствения начин да се изучат в подробности тези далечни, но много важни светове. В случая на Макемаке, окултацията е особено необичайна защото планетата се движи в област населена със сравнително малко звезди. Точното прогнозиране и откриване на тези редки събития е изключително трудно. Сега успешното наблюдение от координиран екип разпръснат из много места в Южна Америка, се класифицира като голямо постижение.

  • 1266
  • 0
  • Nov 27, 2012

Коментар
Подобни публикации