spacebg covers

астрономите откриха най-силното магнитно поле във вселената учените с помо
Мисия: XMM-Newton


Астрономите откриха най-силното магнитно поле във Вселената.

Учените с помощта на европейския космически телескоп "XMM-Newton" са открили, че в една любопитна мъртва звезда се укрива едно от най-силните магнитни полета във Вселената, въпреки ранните предложения че там съществува необичайно ниско магнитно поле.
Увеличаване Това е интерпретация на данните, събрани от "XMM-Newton" изследващ по нов начин магнетара "SGR 0418". Оказва се, че тази неутронна звезда генерира едно от най-силните магнитни полета във Вселената. За да се поддържа стабилно, магнетара трябва да притежава спираловидно вътрешно магнитно поле, което излиза в една малка област от повърхността на звездата, донякъде наподобявайки локалните магнитни полета на слънчевите петна. ESA/ATG MedialabОбектът е известен като "SGR 0418 5729" (или "SGR 0418" за по-кратко) и представлява "магнетар" - вид неутронна звезда. Неутронните звезди са оголените ядра на масивни звезди, които вече са изразходили всичкото си гориво и съответно са се взривили като свръхнови. Те са изключително плътни обекти, съдържащи масата на нашето Слънце натъпкана в сфера с размери двайсетина километра.

Когато се образуват, малка част от неутронните звезди живеят за кратко като магнетари. Те са наречени така, защото притежават изключително силни магнитни полета, с интензитет милиарди, дори трилиони пъти по-големи от тези, генерирани на Земята. Тези полета предизвикват магнетарите да изригват периодично изхвърляйки в космоса високо енергийна радиация.

SGR 0418 е в нашата галактика, отстояща на около 6500 светлинни години от Земята. За първи път неутронната звезда е открита през юни 2009 г. от няколко космически телескопи, включително гама-лъчевата обсерватория на НАСА "Ферми" и "Кронос-Фотон" на Роскосмос. От тогава обектът е изследван от флотилия обсерватории, включително и "XMM-Newton" на ЕКА.

До скоро, всичките данни сочат, че този магнетар притежава едно от най-слабите повърхностни магнитни полета, което е около 100 пъти по-ниско от типичните магнетари. Сега учените са установили, че около SGR 0418 всъщност се крие много по-силно магнитно поле, извън обсега на нашата обичайна аналитична техника.

Нормалният начин за определяне на магнитното поле на даден магнетар е да се измери скоростта, с която околоосното въртене намалява. Три годишните наблюдения на SGR 0418 са довели астрономите до извода, че той притежава слабо магнитно поле.

Сега, нова технология включва търсене на магнитни полета чрез промени в рентгеновия спектър на магнетара през изключително кратки интервали от време. Този метод позволява на астрономите да анализират магнитното поле по-подробно и вече има резултати - SGR 0418 представлява истинско магнитно чудовище.

За да се обяснят новите наблюдения, магнетарът трябва да има супер-силно, усукано магнитно поле, което е концентрирано в малки региони на повърхността, обхващащи само няколкостотин метра.

Ако се направи една проста аналогия, тези магнитни полета приличат на локализираните магнитни полета закотвени в петната на Слънцето. Промяната на тяхната конфигурацията може внезапно да доведе до колапс и производството пристъп от рентгенови лъчи, които често се засичат от SGR 0418.

Новите спектрални данни от XMM-Newton позволяват най-после да се осъществят първите подробни измервания на магнитно поле на магнетар, което се оказва едно от най-силните измерени някога във Вселената. Учените казват, че новата техника ще се приложи и към други магнетари, което ще помогне съставянето на модели описващи тези екзотични обекти.

  • 1821
  • 0
  • Aug 23, 2013

Коментар
Подобни публикации