Реклама

астрономите са наблюдавали сливането на две свръхмасивни черни дупки в центъра на отдалечена галакт
Мисия: Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE)


Астрономите са наблюдавали сливането на две свръхмасивни черни дупки в центъра на отдалечена галактика.

В момента двете дупки обикалят една около друга, подобно на танцьори и това невероятно рядко наблюдение е извършено от космическият телескоп "WISE".

Последващите наблюдения от наземните телескопи разкриват необичайни структури в галактиката, включително изкривена струя, която най-вероятно е резултат от попадането на една от струите от едната черна дупка в другата. Ако това се потвърди, тогава двете дупки ще се окажат изключително близо една до друга.
Увеличаване Художествена интерпретация на две сливащи се черни дупки. Супермасивните черни дупки в ядрата на галактиките се смята, че са се образували от сливането на по-малки, но все още масивни черни дупки. Image Credit: NASAРезултатите предоставят прекрасната възможност на астрономите да научат повече за това, как свръхмасивните черни дупки нарастват до техните чудовищни маси - от милиони до милиарди слънчеви.

Откритието е резултат от щателния анализ на натрупаните данни от телескопа. Астрономите внимателно пресяват изображенията на милиони активни галактики, изследвайки поведението на свръхмасивните черни дупки в тях и изведнъж странният обект се появява. Галактиката е кръстена "WISE J233237.05 - 505643.5" и първоначално учените смятат, че странното поведение означава формиране на нови звезди с бясна скорост. Но по-внимателния анализ показва, че тя изглежда по-скоро като "смъртоносна спирала" резултат от сливането на две черни дупки.

Почти всяка голяма галактика се смята за убежище на свръхмасивна черна дупка. Как черните дупки стават толкова големи ? Един от начините е чрез поглъщане на материята от околната среда. Друг начин е чрез галактически канибализъм. Когато галактиките се сблъскат, техните масивни черни дупки потъват до центъра на новата структура, прегръщайки се в "гравитационно танго". В крайна сметка, те се сливат една в друга и се превръщат в още по-масивна черна дупка.

Танцът на двете черни дупки започва бавно от разстояние хиляди светлинни години. Досега само няколко свръхмасивни черни дупки са идентифицирани в тази ранна фаза на сливане. Черните дупки се движат и нарастват безконтролно в околното пространство, прибавяйки и техните гигантски маси означава, че те много бързо се прибрижават само на няколко светлинни години една от друга.

Точно тези близки структури, също наречени "бинарни черни дупки" са най-трудни за откриване. Въпреки своите чудовищни маси, черните дупки са прекалено малки за да бъдат открити дори с мощните телескопи. До сега са идентифицирани само няколко кандидати и всички са сравнително наблизо. Новият кандидат "WISE J233237.05 - 505643.5" е разположен много по-далеч, на 3,8 милиарда светлинни години от Земята.

Последвалите радио наблюдения са от ключово значение за идентифицирането двойствената природа. Супермасивните черни дупки в ядрата на галактиките обикновено изстрелват двойка изключително прави перпендикулярни струи под и над галактичния диск. Но в този случай струята се появява зигзагообразна. Според учените, едната масивна черна дупка би могла да поглъща или да променя с гравитацията си формата на струята идваща от другата черна дупка.

Спектралните данни получени от наземните телескопи също показват сходни признаци на аномалии, които произхождат от слепването на двата акреционни диска около дупките. Взети заедно, всички тези неща доказват за наличието на сплотена двойка свръхмасивни черни дупки, въпреки, че учените не могат да кажат със сигурност колко разстояние ги разделя.

Последният етап или самото сливане на черните дупки трябва да изпрати гравитационни вълни през пространството и времето. Сега, вече се разработват иновативни инструменти, които трябва да уловят тези пулсации. За жалост, подобни вълни още не са засечени, но учените казват, че това може да стане съвсем скоро.

  • 1099
  • 0
  • Dec 4, 2013

Коментар
Подобни публикации