spacebg covers

астрономите с помощта на хъбъл са идентифицирали вода в атмосферите на пет далечни планети-
Мисия: Hubble Space Telescope


Астрономите, с помощта на Хъбъл са идентифицирали вода в атмосферите на пет далечни планети!

Подобно откритие не е новост, вече водата е идентифицирана в атмосферата на няколко екзопланети, но това е първото проучване, което убедително измерва и сравнява профилите и интензитета на водните подписи на няколко свята.

Петте планети са "WASP - 17б", "HD209458b", "WASP - 12b", "WASP - 19b" и "XO - 1B". Всички те орбитират около близки звезди. "WASP - 17b" се отличава с особено раздута атмосфера, но при нея и "HD209458b" сигналът на водата е най-силен.
Увеличаване Учените откриват слаби подписи на вода в атмосферите на пет далечни планети. Всичките изглеждат мъгляви. Тази илюстрация показва светлината от звездата осветяваща атмосферата на планетата. Goddard Space Flight Center на НАСАНовото проучване става възможно благодарение на факта, че "Wide Field Camera 3" на Хъбъл е способна да улови в детайли абсорбцията на светлината, когато преминава през атмосферите на планетите. Наблюденията са проведени в различни дължини инфрачервената светлина, където трябва да се наблюдава подписа на водата, естествено ако тя присъства. Благодарение на това, астрономите извършват сегашното откритие и това, само по себе си, отново е образцово изпълнение на Хъбъл в екзопланетните изследвания.

Индентифицирането на водните сигнали е било много трудно, но учените в крайна сметка са успели. Те се оказват много по-слабо изразени, отколкото са очаквали. Причината за това е наличието на слой от мъгла или прах в атмосферите и на петте планети. Тези обвивки намалят интензитета на всички сигнали и това става по строго специфичен начин.

И петте планети са горещи Юпитери - масивни светове, които орбитират близо до своите звезди. Учените първоначално са били изненадани, че всичките пет изглеждат мъгливо. Но и други изследователи са открили мъгла около други екзопланети. Това означава, че може да съществува изненадващо голям брой планети, за които сигналът на водата може да е или отслабен или напълно блокиран. Мътните или непрозрачни атмосфери може в действителност да са общи за горещите Юпитери.

"Wide Field Camera 3" на Хъбъл все още е един от малкото инструменти, които са в състояние да се вглеждат в атмосферите на екзопланетите отстоящи на много трилиони километри разстояние. Тези изключително предизвикателни изследвания могат да се извършват само ако планетите се наблюдават когато преминават пред звездите си. Учените могат да идентифицират газовете в атмосферата на планетата когато определят кои дължини на вълните на светлината идваща от звездата преминават и кои се абсорбират.

  • 1148
  • 0
  • Dec 4, 2013

Коментар
Подобни публикации