spacebg covers

астрономите с помощта на чисто новия радиотелескоп -алма- са определили точното местополо


Астрономите с помощта на чисто новия радиотелескоп "Алма" са определили точното местоположението на над 100 от най-звездообразуващите галактики в ранната Вселена. Трябва да се отбележи, че Алма е толкова мощен, че само за няколко часа телескопът провежда най-подробните наблюдения на тези галактики, нещо което са правили всички подобни телескопи света в продължение на десетилетия.

Известно е, че най-големите изблици на образуването на нови звезди се е случило в ранната Вселена. Тогава е имало огромно количество газ, от който са се образували масивните звезди, които в последствие са обогатили ранните галактики с прах. Тази прах е първата която се появява във Вселената и астрономите отдавна искат да я изучат. Узучаването на подобни галактики е от ключово значение за разбирането историята на Вселената, но всеобщото разширение, огромните разстояния до тях и газовите облаци ги прави трудни за наблюдение във видима светлина. За да се изучат в подробности, трябва да се използват телескопи, работещи в по-големите дължини на вълната, около една милиметър, точно където работи Алма.
Увеличаване Това изображение показва близък план на интересните галактики. Алма наблюденията са показани в оранжево-червено и се наслагват на инфрачервено изображение от Спицер. До момента всички оранжеви точки са били толкова големи, че са поглъщали повечето галактики около тях. Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), J. Hodge et al., A. Weiss et al., NASA Spitzer Science CenterНай-добрата карта на подобни обекти до момента е осъществена от експерименталния телескоп на ESO "APEX", който е наблюдавал област от небето с размера на пълната Луна. Там са открити 126 такива галактики. Но дори и при най-високата резолюция, всеки изблик на звездообразуване се появява като сравнително размито петно, което може да бъде толкова широко, че то обхваща повече от една галактика в изображенията получени във видима светлина. Без да се знае точно в коя галактика се образуват звездите, астрономите са били възпрепятствани при проучването на ранната Вселена.

Но докато APEX е оборудван с една 12-метрова чиния, Алма е наблюдавала същата област със по-малко от една четвърт от окончателните си 66 антени, които вече са напълно построени. Дори и незавършен, на новия телескоп са били необходими само две минути за да локализира галактиките в област 200 пъти по-малка от петната на APEX. Алма е толкова по-чувствителен от другите телескопи по рода си, че само за няколко часа, той е удвоил общия брой наблюдения, правени през историята на радиоастрономията. Новите радиогалактики се появяват дори по-малки от изображенията във видима и инфрачервена светлина, което означава че там съществуват ядра от звездообразуване.

Сега, астрономите могат да определят в кои галактики протича наблюдаваното звездообразуване и резултатите формират първия статистически достоверен каталог на звездообразуващите галактики в ранната Вселена. Той ще представлява жизненоважна основа за по-нататъшни изследвания на техните свойства.

Въпреки че APEX несравнимо отстъпва от Алма, той все още има своята роля. Стария телескоп сканира небето по-бързо и затова може да открива наличието на подобни интересни обекти грубо. След като вече знае къде да търси, Алма може да ги наблюдава прецизно.
Увеличаване Това изображение показва шест от звездообразуващите галактики, които се разграничават в острата визия на Алма. Големите червени кръгчета показват същите червени точки, видени от APEX. Веднага се вижда, че преди е било невъзможно да се определи коя галактика е източника на радиосигнала. Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), J. Hodge et al., A. Weiss et al., NASA Spitzer Science Center

  • 1507
  • 0
  • May 9, 2013

Коментар
Подобни публикации