spacebg covers

астрономите успяха да фотографират още една екзопланета инфрачервения теле


Астрономите успяха да фотографират още една екзопланета.

Инфрачервения телескоп "Subaru" е успял да фотографира директно една от най-масивните планети известни до момента. Тя обикаля около "Kappa Andromedae" - най-масивната за момента звезда, около която се знае че съществува планета. Всъщност съществува вероятност планетата да се окаже една от най-леките звезди в нашата околност.

Заснетият обект е "Kappa Andromedae В", който е с маса около 12,8 пъти по-голяма от Юпитер. Тази характеристика я поставя на границата между най-масивните планети и най-леките звезди. Заради тази неяснота, този супер-Юпитер е класифициран като двете възможности.

Според конвенционалните модели описващи формирането на планетите, Kappa Andromedae В е съвсем малко по-лека за да генерира енергия чрез термоядрен синтез в ядрото си. Но астрономите казват, че това не е окончателно. Според други съображения, обектът може да се окаже в територията на кафявите джуджета.
Увеличаване Това е инфрачервено изображение представено с фалшиви цветове. То е специално обработено за да се отстрани по-голямата част от разсеяна светлина излъчвана от звездата "Kappa Andromedae". Супер-Юпитера е в горния ляв ъгъл, който се намира теоретично на около 55 пъти разстоянието между Слънцето и Земята. Credit: NOAJ/Subaru/J. Carson, College of CharlestonМасивните планети бавно излъчват топлината натрупана при тяхното формиране. Например, Юпитер излъчва около два пъти повече енергията, отколкото получава от Слънцето. Звездите произвеждат енергия чрез процес който най-напред преобразува водорода в деутерий, след което деутерият се превръща в хелий. Изчисленията сочат, че е много по-лесно две деутериеви ядра да се слеят в едно хелиево, отколкото две водородни в едно на деутерия. Затова именно синтез на хелий от деутерий ще се използва в бъдещите термоядрени реактори.

Когато се формират планетите, те получават голям запас от деутерий, който в един момент ще започне лесно да се превръща в хелий. Това ще освободи енергия, която е в пъти по-малка от звездната реакция, но все пак ще е достатъчна за да позволи планетното тяло да заблести за кратко (докато се изчерпа деутерия, който е съвсем малко спрямо общата маса) със собствена светлина. Теоретичната маса при която може да се случи това е около 13 Юпитера - това е възможно най-ниската маса за кафяво джудже.

Откриването на Kappa Andromedae В позволява да се изследва тази теоретична граница. Астрономите твърдят, че колкото повече звездите нарастват, планетообразуването около тях се затруднява. Затова планети могат да се формират само около звезди, с маси до няколко пъти по-големи от слънчевата. Това е така, защото колкото по-масивна става младата звезда, мощта на нейната радиация нараства и тя в един момент може да прекрати планетообразуването.

Звездата "Kappa Andromedae" е около 2,5 пъти по-масивна от Слънцето, а наличието на масивна планета около нея показва, че ограничителната граница на масата е по-висока.

Откритието е резултат от специална програма на телескопа "Subaru", която цели да се заснемат директно екзопланети и протопланетни дискове около няколкостотин близки звезди. Директните изображения на екзопланети са редки, защото се губят в блясъка на звездите. Но най-новите инструменти, които работят в инфрачервения спектър, монтирани на най-мощните телескопи, заедно с високия си контраст позволяват направата на подобни изображения да стане възможна.

Младите звездни системи са привлекателни цели за директно заснемане на екзопланети, защото младите планети в тях не са имали достатъчно време да загубят топлината си. Това засилва тяхната яркост в инфрачервени лъчи. Системата на Kappa Andromedae е оценена относително млада - само на около 30 милиона години. Това е едва 0,7% от възрастта на нашата слънчева система. Звездата е отдалечена на 170 светлинни години в съзвездието Андромеда и се вижда с невъоръжено око. Астрономите все още не са уточнили но предполагат, че планетата обикаля около нея на разстояние около 55 пъти разстоянието между Слънцето и Земята или на около 1,8 пъти разстоянието до Нептун. Действителното разстояние зависи от това как системата е ориентирана към нашата линия на погледа, което все още не е изяснено. Нейната температура е около 1400 градуса по Целзий и тя ще изглежда ярко червена, ако я наблюдаваме от близо с невъоръжено око. За напред, астрономите ще продължат да изучават планетата, за да определят по-добре атмосферната химия, орбитата, както и възможността за наличието на още планети там.

  • 1168
  • 0
  • Nov 20, 2012

Коментар
Подобни публикации