spacebg covers

Астрономите я наричат "луната която не би трябвало да е там"
Мисия: Hubble Space Telescope


Увеличаване Това е концепцията на художника за мъничката луна Хипокамп. Най-вероятно луната е изхвърлено парче при сблъсък на комета с много по-голямо родителско тяло. Преди милиарди години, нашата луна също се е формирала по подобен начин - от сблъсък на ранната Земя с тяло колкото Марс. В последствие отломките са се слели и са образували луната. Credits NASA, ESA, and J. Olmsted

 

След няколко години анализ, учените най-накрая са достигнали до обяснение за мистериозната луна около Нептун, която е открита от Хъбъл през 2013 година.

Малката луна е наречена Хипокамп и тя е необичайно близо до друга, много по-голяма луна на Нептун - Протей. Обикновено, луни като Протей трябва гравитационно да почистят всички по-малки обекти по орбиталния си път, например тела като Хипокамп.

Но защо тогава съществува този мъничък свят? Теорията е, че Хипокамп вероятно представлява отчупена част при сблъсък на комета с по-голяма луна преди милиарди години. Полученото парче, Хипокамп, е с диаметър около 34 километра и то представлява само една хилядна част от масата на Протей (която е с диаметър 418 км).

Когато е открита, първото нещо което учените осъзнават е, че мястото на такава малка луна не е точно до най-голямата вътрешна луна на Нептун. Нещо повече, заради бавната миграция навън, Протей някога е бил там, където сега е Хипокамп.

Този сценарий е подкрепен и от изображения от Вояджер 2, на които се вижда голям импактен кратер на Протей, който е почти достатъчно голям, за да разбие луната. През 1989 г. учените са смятали че кратерът е краят на историята, но с Хъбъл вече се знае, че катастрофата е оставила малко парче след себе си и днес то се вижда ката Хипокамп. Орбитално двете луни сега са на разстояние около 12 070 километра.

Сателитната система на Нептун е с жестока и измъчена история. Преди милиарди години Нептун превзема голямата луна Тритон от пояса на Куипер, който е обширен район от ледени и скалисти обекти отвъд орбитата на Нептун. Само че, пленяването си има цена, гравитацията на Тритон е разкъсала първоначалната спътникова система на Нептун, дори е предизвикал сблъсъци между първоначалните луни. Постепенно, Тритон се заселва в кръгова орбита, което позволява отломките от разрушените луни се слеят отново във второ поколение естествени спътници. Бомбардирането от комети обаче продължава да разрушава нещата, което води до раждането на Хипокамп, който може да се счита за спътник от трето поколение.

Хипокамп е риба-кон от гръцката митология. Това също е научното наименование на морското конче и е името на важна част от човешкия мозък. Правилата на Международния астрономически съюз изискват луните на Нептун да се кръщават на "лица" от гръцката и римската митология и по специално на представители от подводния свят.

Увеличаване Тази диаграма показва орбиталните позиции на вътрешните луни на Нептун. Външната луна Тритон не е естествена за системата и тя е заловена от коланът на Куипер преди много милиарди години. Това е разрушило оригиналната сателитна система на Нептун. Когато Тритон се установява в кръгова орбита, тогава отломките от разрушените луни постепанно се сливат отново във второ поколение вътрешни спътници, които виждаме днес. Бомбардирането на комети обаче продължава и те са причината за раждането на Хипокамп, който е разбито парче от Протей. На диаграмата не е показан най-отдалеченият познат спътник на Нептун - Нереида, който е в изключително ексцентрична орбита и може да е реликт от ерата на Тритон. Credits NASA, ESA, and A. Feild


  • 800
  • 0
  • Mar 11, 2019

Коментар
Подобни публикации