spacebg covers

БепиКоломбо успешно прелетя покрай Земята
Мисия: bepicolombo


Това е планът на полета покрай Земята или поредицата от операциите, които е извършил корабът прелитайки покрай нашата планета. ESA

БепиКоломбо е на седемгодишно пътешествие до най-малката и най-вътрешна планета, обикаляща около Слънцето. Но се оказва, че никак не е лесно космическият кораб да „падне“ от Земята до Меркурий, така че да бъде заловен от по-слабата гравитация на планетата.    

Мисията трябва да следва сложни и криволичещи траектории, като планът на полета предвижда цели девет гравитационни маневри с които да достигне уж близката си цел.

БепиКоломбо се приближава към Земята. ESA/BepiColombo

Прелитането покрай Земята, което се случи на 10 април е само първата от тези операции. Планът за напред е да се облети два пъти Венера и шест пъти Меркурий. Чак тогава неговата скорост като падащо тяло към Слънцето ще се забави достатъчно по отношение Меркурий, за да бъде прихванат от слабата гравитация на планетата.

Прелитането покрай Земата, освен че поглъща гравитационната енергия и сондата се отправя надолу, по този начин се променя и посоката на полета. Интересното е, че това е напълно безплатно - не са нужни никакви действия, като активиране на двигателите например. Пътят надолу обаче, не е безопасен. Съществуват 34 критични минути, малко след най-близкия подход към нашата планета, когато мисията попада в сянката на Земята. През това време, освен че трябва да разчита само на акумулаторите си, сондата трябва да включи и отоплението си, понеже температурите ще паднат далеч под критичните.

За да се подготвят за планираното затъмнение, операторите на мисията напълно са заредили батериите и предварително са затоплили всички компоненти, след което внимателно проследяват температурата на всички бордови системи през периода на тъмнината. В крайна сметка всичко е наред, когато отново е огряна енергийната система се рестартира и обичайното електрозахранване от панелите се възстановява.

Прелитането дава шанс за тестване на научните инструменти. От тях повечето са били активни и учените ще използват събраните данни особено изображенията на Луната и измерванията на магнитното поле на Земята, за да калибрират инструментите, които през 2026 г. ще изследват Меркурий.

Това е поредица от изображения, направени малко преди най-близкия подход. ESA/BepiColombo


  • 130
  • 0
  • Apr 16, 2020

Коментар
Подобни публикации