spacebg covers

вече официално мисията -стардъст- приключи вчера 33 минути след 1
Мисия: Stardust


Вече официално мисията "Стардъст" приключи.

Вчера 33 минути след 16:00 американско време или някъде през нощта българско, космическия кораб "Стардъст" извърши последното си предаване към Земята. Радиосигнала се появи след финалното активиране на основния двигател, което имаше за цел да установи колко гориво е останало в резервоара след срещата на кораба с кометата "Темпъл 1" на 14-ти февруари 2011год.

Мениджерите на мисията вече са анализирали окончателните данни за изгарянето. "Двигателите на "Стардъст" са работили 146 секунди", казва Алън Чевронт ръководител на програмата "Stardust-NEXT". "Ще сравним новите числа за да видим колко близо е реалността с нашите прогнози. Това ще бъде голям набор от данни, които ще влязат в задния ни джоб, когато плануваме бъдещи мисии."
Сега съдбата на апарата е тъжна. През дългата си 12 годишна мисия, този велик изследовател на вътрешната слънчева система измина общо около 5,69 милиарда километра. С финалния си спринт кораба предостави последната научна информация към Земята и освен че вече изгуби "краката" си, апарата ще получи и команди (ако не е получил вече) за самоубийство - изключване на всички системи и най-вече радиопредавателя.

"Стардъст" ще продължи да обикаля около Слънцето, но НАСА гарантира че поне следващите 100 години кораба ще се разминава със Земята на доволно голямо разстояние - от 2 до 3 милиона километра. Може пък това да не е края. След дългото изследователско пътешествие, "Стардъст" може да се завърне някога у дома. Може от смел пътешественик да се превърне в красив манекен позиращ в музея на събраните от космоса стари апарати, където ще се радва на полагащата му се слава и грижи от бъдещото космическо общество.

За финал трябва да цитираме мениджера на проекта Тим Ларсън: "Чувствам се като в края на един от онези стари уестърни, където можете дълго да гледате героя как язди коня си към далечното залязващо слънце, след което започват да се изписват кредитите по екрана. Само че няма залязващо слънце в космоса."

Източник: НАСА

  • 1099
  • 0
  • Apr 5, 2012

Коментар
Подобни публикации