spacebg covers

вояджър напуска слънчевата система- данните от вояджър 1 показват че корабъ
Мисия: Voyager


Вояджър напуска Слънчевата система!

Данните от Вояджър 1 показват, че корабът е достигнал регион от дълбокия космос, където интензивността на заредените частици идващи извън нашата слънчева система е значително по-голям. Учените интерпретират това бързо нарастване от историческа важност, защото изглежда че човека вече е построил артефакт който се е устремил към звездите и в момента се намира на ръба на нашата слънчева система.

"Законите на физиката казват, че някой ден Вояджър ще стане първия построен от човека обект, който ще навлезе в междузвездното пространство, но ние все още не знаем кога точно ще настъпи този ден", казва Ед Стоун, учен от проекта Вояджър. "Последните данни показват, че се намираме в съвсем нов регион, където нещата се променят по-бързо. Това е много вълнуващо. Ние се приближаваме към границата на Слънчевата система."
Image credit: NASA/JPL-Caltech

Данните са пътували 16 часа и 38 минути за което време са изминали 17,8 милиарда км, преди да достигнат антените на Deep Space Network на НАСА. Те показват наличие на заредени частици, измерени от високоенергийните инструменти на борда на 34-годишния космически кораб. Тези енергийни частици се генерират при избухването на свръхнови.

"От януари 2009 г. до януари 2012 г., измерваме постепенно увеличение (около 25 процента) на галактическите космически лъчи", казва Стоун. "Съвсем наскоро, ние видяхме интензивна ескалация в тази част на енергийния спектър - от 7 май космическите лъчи се увеличиха пет процента за една седмица и девет процента за един месец."

Това значително увеличение е едно от триадата промени, които ще покажат нова ера в космическите изследвания. Втората важно нещо е затихването на интензивността на енергийни частици, генерирани вътре в хелиосферата. Забелязва се бавен спад в измерванията на тези енергийни частици, но те все още не са отпаднали съвсем, което може да се очаква, когато Вояджър преминава през Слънчевата граница.

Последното нещо, което учените смятат, че ще разкрие голямата промяна изменението на посоката на линиите на магнитното поле около космическия кораб. Докато кораба е все още в рамките на хелиосферата, тези линиите на полето са с посока изток-запад. Когато премине в междузвездното пространство, учените очакват посоката на линиите да се промени в север-юг. Такъв анализ ще отнеме седмици и екипа на Вояджър в момента обработва най-новия набор от получени данни.

Стартирали през 1977 г., Вояджър 1 и 2 са в добро състояние. Вояджър 2 в момента е на повече от 14,7 млрд. км разстояние от Слънцето. И двете сонди работят в разширена мисия, която има за цел да изследва космоса извън външните планети и още по-нататък.

  • 1431
  • 0
  • Jun 19, 2012

Коментар
Подобни публикации