spacebg covers

Главното огледало на Джеймс Уеб е готово
Мисия: James Webb Space Telescope


Увеличаване 18-те огледални сегмента на телескопа вече са напълно инсталирани, което е важно събитие при строежа на оптичния-инфрачервен космически телескоп "Джейм Уеб". Credits: NASA/Chris Gunn

Всичките 18 сегмента са инсталирани и това е важен етап от строежа на най-мощния космически телескоп до момента. Това е коствало много усилия на инженерите, но техният труд ще се отблагодари, когато телескопът започне да работи. Тогава се очакват множество открития относно чуждите планетарни атмосфери, звездо-образуващи региони и най-ранните етапи от самото начало на Вселената. Със сглобяването на огледалото вече сме една стъпка по-близо до най-дръзките наблюдения, на които е способно човечеството.

Асамблирането е станало с помощта на прецизна роботизирана ръка, която е специално проектирана за целта. Всеки сегмент е с шестоъгълна форма, като всяка страна е с размери 1,3 метра или това са размерите на обикновена масичка за кафе, тежаща около 40 кг. След като се озоват в космоса и бъдат напълно разгърнати, всичките 18 огледални сегменти ще работят заедно, като едно голямо огледало с диаметър 6,5 метра.

Всяко едно е изработено от берилий и този материал е избран заради неговата способност да издържа на супер студените температури в космоса. Освен това, за почти перфектното отразяване на инфрачервената светлина, огледалата са покрити с тънък златен филм. За да функционират заедно, отделните сегменти трябва да бъдат монтирани само на няколко милиметра един от друг и точността е част от милиметъра. Именно за да се постигне това е разработена роботизираната система.

Ръката може да се движи в шест посоки през структурата на телескопа. Докато един екип маневрира, друг екип провежда измервания с лазери и гарантира, че всяко огледало е поставено перфектно на мястото си.

Но все още има много работа за вършене до пълното сглобяване на телескопа. Предстои да се монтира другата оптика и провеждането на тестове на всички компоненти. Това се прави с цел, инженерите да се уверят, че телескопът може да оцелее при старта с ракетата.

"Джейм Уеб" е научният наследник на Хъбъл и това ще бъде най-мощният космическия телескоп, строен някога. Уеб ще проучи много етапи от историята на нашата Вселена, включително образуването на други слънчеви системи и евентуално планети на които би могъл да се зароди живот. Стартът за сега е през 2018 год, с ракетата "Ариана 5". Уеб е международен проект, ръководен от НАСА но с партнирането на европейската и канадската космически агенции.


  • 1418
  • 0
  • Feb 8, 2016

Коментар
Подобни публикации