spacebg covers

голяма новина - успешния старт на мисията -джуно- важното събити
Мисия: Juno - мисия до Юпитер


Голяма новина - успешния старт на мисията "Джуно".

Важното събитие се състоя от Кейп Канаверал във Флорида на 5-ти август 2011год., с което започва пет-годишното пътешествие на апарата до Юпитер.

"Със старта на космическия кораб Джуно, НАСА започва пътешествие отвъд още една нова граница", казва Чарлз Болден - шефа на НАСА. "Бъдещето на мисията включва авангардна наука, която ще ни помогне да разберем по-добре нашата слънчева система и все по-големия масив от предизвикателни дестинации."
Увеличи Старта на мисията "Джуно". Image credit: NASA/JPL-Caltech

Старта на Джуно се състоя с ракетата Атлас V, която му придаде начален тласък, позволяващ на кораба да измине разстоянието от Земята до Луната (около 400 000 км) за по-малко от един ден. Въпреки тази грандиозна скорост, ще отнеме още пет години докато апарата навлезе в полярна орбита около Юпитер. Космическия апарат ще обиколи полюсите на планетата 33 пъти, през което време осемте научни инструмента ще проникнат под облачната покривка на газовия гигант, за да научат повече за произхода му, структурата, атмосферата и магнитосферата. Също така ще търсят и за потенциална твърда повърхност в планетното ядро. Но въпреки този импулс, за да достигне Юпитер, апарата все пак ще се нуждае от още един допълнителен тласък, който ще получи от облитането на Земята след една година.

Четирите големи луни и рояка от много по-малките луни на Юпитер формират миниатюрна слънчева система. "Юпитер е Розетския камък на нашата Слънчева система", казва Скот Болтън, главния изследовател на мисията. "Той наистина със сигурност е най-старата планета и съдържа повече материал, отколкото всички други планети, астероиди и комети и носи в себе си пълната история на Слънчевата система. За нас Джуно ще бъде наш емисар и ще интерпретира това, което Юпитер има да каже."
Увеличи Джуно на път към Юпитер - художествени концепции.

Главния въпрос на който се очаква да отговори мисията е следния: "Какво се е случила веднага след като се формира слънцето за да позволи формирането на планетите, и защо планетите са с малко по-различен състав от слънцето?"

След пристигането си през август 2016 г., космическият кораб ще прекара около година в проучване на Юпитер и луните му, за да състави подробна картина на магнитното поле и да разберете дали планетата притежава твърдо ядро скрито под своите многоцветни облаци.

Новото изследване ще стъпи на раменете на предишни мисии до Юпитер, особено данните от "Галилео", която мисия приключи през 2003 г. "Като нищо бихме открили, че Юпитер играе важна роля при формирането на планети като Земята и може би участва в създаването и на самият живот" - казва Болтън. "Тогава ще знаем по-добре как да търсим други подобни на Земята планети и колко чести може да бъдат те като изследваме гигантските планети, които ние виждаме в орбита около другите звезди."
Увеличи Тримата пасаджери - Юпитер, Джуно и Галилео на барда на "Джуно". Image credit: NASA/JPL-Caltech/KSC

Освен това, има и една интересна новост - на борда на Джуно са интегрирани три 1,5-инчови фигурки на Галилео Галилей, римския бог Юпитер и съпругата му Джуно, на която е кръстен и апарата.

В гръцката и римската митология, Юпитер е привлякъл завесата на облаците около себе си, за да скрие от злото. От планината Олимп, само жена му Джуно е в състояние да надникне през облаците и да разкрие Юпитер. Джуно притежава лупа, което означава търсенето на истината, докато нейният съпруг притежава светкавица. Третият член на LEGO екипажа е Галилео Галилей, който направи няколко важни открития относно Юпитер, включително четирите най-големи спътника наречени Галилееви луни в негова чест. Разбира се, миниатюрния "Галилео" е телескопа си по време на пътуването.

Източник НАСА.

  • 1464
  • 0
  • Mar 18, 2012

Коментар
Подобни публикации