spacebg covers

Голямото червено петно на Юпитер в детайли
Мисия: Juno - мисия до Юпитер


Увеличаване

Credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Jason Major

Новите изображения от Джуно разкриват Голямото червено петно на Юпитер в безпрецедентни подробности. Вижда се тълпа от тъмни продълговати облаци, които се търкат един в друг през масивен пурпурен овал. Космическият кораб е фотографирал най-емблематичната особеност на най-голямата планета в слънчевата система на 10 юли.

Голямото червено петно е известно на науката вече стотици години и през всичкото това време учените съставят най-разнообразни теории описващи какво всъщност представлява. Най-правдоподобната е, че това е атмосферен вихър. Другата алтернатива е гигантски вулкан - бликащ газ от дълбините на планетата, породен от неизвестен до момента процес. Сега най-добрите снимки може да помогнат да се определи истинската природа на петното, но анализа ще отнеме известно време.

И така, окончателната оценка за ширината на овала (към 3 април, 2017 г.), е 16 350 километра, което го превръща 1,3 пъти по-широк от Земята. Структурата се наблюдава постоянно от 1830 г. до съвременни времена и изглежда че напоследък постепенно се свива.

Джуно е достигнал точката в която е най-близо до центъра на Юпитер на 10 юли. Тогава е бил на около 3500 километра над най-горните облаци. Единадесет минути и 33 секунди по-късно, космическият кораб е преминал точно над въртящия се вихър на около 9000 километра над тази емблематична структура. Достигането на такива ниски надморски височини е невероятен рекорд и ранните научни резултати от мисията описват най-голямата планета в нашата слънчева система като един динамичен свят със сложна вътрешна структура, енергични полярни сияния и циклони.


  • 891
  • 0
  • Aug 1, 2017

Коментар
Подобни публикации