spacebg covers

Голямото червено петно на Юпитер се смалява
Мисия: Hubble Space Telescope


Увеличаване Image Credit: NASA/ESA

Космическият телескоп "Хъбъл" е измерил, че най-голямата буря в слънчевата система - Голямото червено петно на Юпитер, се е смалило до най-малкият си размер, измерен някога. Последните измервания от телескопа показват, че тази структура в момента е с размери около 16 500 км в диаметър.

Исторически наблюденията датират от 1800 год. и тогава петното е било с размери по-големи от 41 000 км по дългата си ос. "Вояджър 1" и "Вояджър 2" са измерили, че през 1979 г. се е смалило до 23 500 км. През 1995 г. снимки от Хъбъл са показали, че надлъжната ос вече е около 21 000 км. През 2009 год., телескопът е измерил, че бурята е 18 000 км в диаметър.

В началото на 2012 год., аматьорски наблюдения показват значително увеличение в скоростта, с която структурата се свива - с около 930 км за година и освен това променя формата си - от овална в кръг. Ако продължи със същия темп, може би Голямото червено петно ще изчезне до 20 години.

В новите наблюдения също се вижда, че много по-малки вихрушки се формират в бурята. Хипотезата е, че те могат да бъдат отговорни за ускорена промяна, понеже те променят вътрешната динамика и изсмукват енергията на Голямото червено петно. За сега, това е само предположение, може тези по малки вихри просто да са издигаща се топла атмосфера, които нямат отношение със смаляването на петното. Без съмнение нещо много интересно се случва на Юпитер.


  • 986
  • 0
  • May 19, 2014

Коментар
Подобни публикации