spacebg covers

граал достигнаха луната- вече сме 2012-та миналата година беше много богат
Мисия: GRAIL - изследване гравитацията на Луната


Граал достигнаха Луната!

Вече сме 2012-та. Миналата година беше много богата и изпъстрена от космически събития, повечето от които успешни. Още от самото начало новата година обещава да е също много интересна и в много отношения преломна за космонавтиката. Това е защото вече НАСА осъществи първия си успех за новата 2012 год. Става въпрос за успешното установяване в орбита около Луната на двойката космически кораби от мисията "Граал".

Първата сонда "Граал-A" навлеза в стабилна орбита точно в 1:00 на 01.01.2012 год. Сондата се установи в елиптична орбита с параметри 90 на 8 363 километра от повърхността, която обикаля за около 11,5 часа. Ден по-късно и другата сонда "Граал-Б" също се установи в подобна елиптична орбита.
Image credit: NASA

Сега предстоят серия от маневри и от двата апарата, които ще ги поставят в научната им орбита отстояща на 55 км от повърхността. Понеже сондите ще сканират цялата Луна, орбитата която ще заемат съвсем естествено е полярна и почти кръгова, която ще обикалят точно за два часа. Мисията "Граал" е нискобюджетна, затова инженерите управляващи корабите са принудени да спазят ред ограничения. Едното от тях е, че корабите не разполагат с достатъчно гориво за да достигнат Луната на пряко - само за няколко дни. Вместо това те следват силно удължен, но изискващ много по - малко енергия път. Всеки от двата кораба извърши нещо като гигантски космически "лупинг" по посока на Слънцето, преди да започне да падат отново, но този път не към Земята, а към Луната. Това отне около 3 месеца. Другото нещо е също удълженото време до достигане на научните орбити - почти 2 месеца, точно поради същите причини.

Основния научен инструмент на двойката кораби е ултраточен осцилатор, който ще измерва разстоянието между двете сонди с точност до няколко десети дори до микрон. Това ще картографира гравитационното поле на Луната с безпрецедентни детайли. Тези данни в съчетание с най-новите топографски карти направени от лазерния алтиметър и камерите на Lunar Reconnaissance Orbiter, ще позволи на учените да определят вътрешния строеж на Луната.

Но докато повечето съвременни мисии работят доста време след приключване на основната си мисия, например LRO, Граал много трудно ще осъществи втора разширана мисия. Основната мисия е само три месеца - до началото на Юни. Граал, за разлика от другите мисии е малка мисия, разделена на два още по-крехки апарата. През юни месец се очаква Луната да навлезе в сянката на Земята. Тогава там ще стане много студено и най-вероятно двата кораба няма да оцелеят на този студ. За разлика от LRO, който е отлично пригоден да издържа подобни изпитания, Граал нямат необходимите тежки и скъпи батерии които да поддържат електрониката и други критични системи топли по време на затъмненията. Затова засега настроенията са, че Граал ще навлезе в орбита през март и ще умре през юни.

Въпреки всичко възможно ли е тази мисия да получи разширение? Малко странно е да се говори за разширение на някоя мисия преди да е стартирала основната, но въпроса е интересен. Теоретично има шанс. Разширената мисия ще започне през юни и ще продължи през по-голямата част от декември 2012 год. В началото орбитите на космическите кораби ще бъдат увеличени до 300 км над повърхността, за да може апаратите да попаднат в осветената зона. Там се очаква да оцелеят. След това посредством нови маневри, отново ще се гмурнат до нова научна орбита, този път с параметри 50 на 25км. Това е много ниско! Някои от планините на луната се издигат на 20 км, което означава че в отделни случаи корабите ще прелитат само на 15 км от повърхността или това е сравнима височина с полета на земните самолети.

Тази "ниска" височина, си има своите предимства. По този начин Граал става чувствителен към по-малките структури. В номиналната височина от 50 км, Граал ще бъде в състояние да разработи профилите на тежестта над комплексните кратери с размери над 25 км. Толкова ниско, корабите ще изучат в детайли доста малки кратери с размери около 15 км, които представляват просто гладки купи, без терасовидни стени и централни върхове. Изучаването на структурата на тези прости кратери, ще помогне да се изгради по-доброто разбиране на по-големите и по-сложни такива. Съвсем естествено, тези резултати няма да дойдат веднага, а след време когато внимателно се обработят и анализират данните.

Но не съвсем. И двата кораба са обурудвани с по една камера, която ще прави снимки на повърхността почти в реално време. Интересното е, че местата на снимане ще се определят от ученици и студенти. Разбира се, някои точки от повърхността ще бъдат и от научен интерес главно от екипа на LRO. Засега не се очаква второ разширение на мисията - това е невъзможно, просто няма достатъчно гориво.

Независимо дали този сценарий ще се случи, лично на мен евентуалната разширена мисия ми е по-интересна от основната, и двата кораба в крайна сметка някога ще паднат на повърхността. Излишно е казвам че това събитие ще се наблюдава с интерес както от LRO, така и от армията астрономи от Земята, ако естествено това се случи на обърнатата към нас страна на Луната.

Източник: Планетно общество

  • 819
  • 0
  • Mar 18, 2012

Коментар
Подобни публикации