spacebg covers

Две нови снимки от Нови Хоризонти
Мисия: New Horizons


Увеличаване

Вероятен вулкан от лед на Плутон. Панорамата е с възможно най-високата резолюция, около 450 метра за пиксел и разкрива един от двата потенциални криовулкана забелязани на повърхността на планетата-джудже.

Структурата е известна като "Райт Монс" и тя е около 150 км в диаметър. Височината е около 4 км, което означава, че това всъщност е една огромна за пейзажа на Плутон планина. Подобно нещо, в същите пропорции спрямо размера и диаметъра на планетата е изключено да се формира на Земята, заради силната гравитация. В действителност това е най-голямата подобна функция, открита във външната Слънчева система.

Учените са заинтригувани от разпределението на червения материал и всъщност се чудят защо той не е по-широко разпространен. Също така, объркващото е, че има само един идентифициран кратер на самата планина, което означава че вулканът който я е формирал е бил активен сравнително скоро или през късната история на Плутон.

Увеличаване

Още едно изображение във висока резолюция, показващо мъглата и високите атмосферни слоеве на Плутон. Снимката е с приблизително реален цвят.

Учените смятат, че мъглата е фотохимичен смог в резултат от действието на слънчевата светлина върху метана и други молекули в атмосферата, която създава сложна смес от въглеводороди като ацетилен и етилен. Тези молекули разпръскват слънчевата светлина, създавайки синята мъгла видима на снимката.

След като се формират, тези вещества се групират в атмосферата създавайки множество сложни, хоризонтални пластове достигащи до стотици километри над повърхността.


  • 895
  • 0
  • Jan 15, 2016

Коментар
Подобни публикации