две цифрови камери намиращи се високо на върха на мачтата на куриозити ще показват повърхността на
Мисия: Mars Science Laboratory


Две цифрови камери намиращи се високо на върха на мачтата на Куриозити ще показват повърхността на Марс в изящни детайли. Те заедно образуват очите на ровъра и двете носят общото име "Mastcam". Очаква се Mastcam да разкрие подробности от пейзажа с около три пъти по-добра резолюция от всички предишни камери работили на повърхността на Марс. Лявото "око" предвижда по-контекстен поглед, който ще го получава със среден обектив. Всяка от двете камери, може да направи хиляди пълноцветни изображения и да ги съхрани в осем гигабайтовата си собствена флаш памет. И двете камери, също така, могат да записват видео с висока резолюция с около осем кадъра в секунда. Комбинирането на информацията от двете камери, може да произведе 3-D изглед към сцената.
Увеличи: Лявото "око" на ровъра. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems

Стерео изображенията са необходими, защото от тях много лесно се придобива представа за отдалечеността на обектите, както и тяхната големина. Затова всеки съвременен апарат е обурудван със стерео система за наблюдение на повърхността.

Затова, едната камера на Mastcam е наречена "Mastcam 100" заради 100-мм фокусно разстояние на обектива, което осигурява достатъчна резолюция за да се различи баскетболна от футболна топка намираща се на разстояние колкото седем футболни игрища, или да се чете единицата на една стотинка поставена на земята пред ровъра. Нейните снимки ще покриват площ около шест градуса ширина пет градуса височина.

Лявата камера партньор, носи името "Mastcam 34" заради 34-милиметровия обектив, който ще улавя същата сцена само че три пъти по-широко - около 18 градуса ширина и 15 градуса височина.

Предишни цветни камери работещи на Марс са извършвали поредица от експозиции през различни цветни филтри, които се обединяват на Земята в цветни изображения. Протоколът на Mastcam е същият като на обикновените цветни фотоапарати - имат матрица от малки червени, зелени и сини квадрати, поставена пред електронен детектор на светлина (CCD). Това позволява на Mastcams да получи трите цветови компонента на цялата сцена само с една експозиция.

Системата за цветно калибриране на камерите е окомплектовано с мощни магнити, които ще отблъскват наелектризирания прах от цветните чипове и сиво-белия баланс. Естественото осветление на Марс има тенденция да бъде по-червено, отколкото на Земята, поради прах в атмосферата. "True Color" изображения могат да бъдат произведени със необходимата корекция на цветовете, нещо подобно на това което правят обикновените фотоапарати. Mastcam е в състояние да произвежда едновременно изображения в истински цветове и в бяла балансирана светлина.

Освен че е обурудван с червено-зелено-синя матрица Mastcams може да превключва и на други филтри, които могат да се завъртат между лещите и CCD. Те включват научни спектрални филтри за разглеждане на земята или небето в тесно-цветови ленти от видимата светлина или в близките инфрачервени дължини на вълните. Един филтър позволява да се наблюдава слънцето директно, което ще измери количеството прах в атмосферата, което ще допълни метеорологията на Марс.

Когато Куриозити достигне ново място, Mastcam 34 може да записва пълноцветна обхващаща пълен кръг панорама с около 60 градуса височина, като за целта ще прави 150 изображения за около 25 минути. С Mastcam 100 екипа ще избере най-интересните цели за анализ от другите инструменти. Също така Mastcams ще предостави снимки и видео на самото движение на ровъра, а за науката е важно как точно почвата взаимодейства с колелата.

Всяка от двете мегапикселови Mastcams камери могат да съхраняват по хиляди снимки, въпреки че броя на получените на Земята всеки ден ще зависи от това как научния екип ще избира приоритетите за обмен на данните. Важно е да споменем, че Mastcam 100 и Mastcam 34 са инсталирани на Куриозити през 2010 година. До март 2011 г., оставаше отворена възможността, те да могат да бъдат заменени от две алтернатавни камери, които имат възможността да приближават детайли от повърхността. Обаче за разработката на подобни възможности изисква повече време и пари, които НАСА няма. Затова окончателната камера на ровъра си остана първоначално планираната.

Източник: НАСА

  • 1211
  • 0
  • Mar 14, 2012

Коментар
Подобни публикации