spacebg covers

девет гигапикселово изображение на нашата галактика произведено от инфрачервения телескоп -vis


Девет гигапикселово изображение на нашата галактика произведено от инфрачервения телескоп "VISTA".

Международен екип от астрономи е създал каталог на повече от 84 милиона звезди в централните части на Млечния път. Гигантския масив от данни съдържа над десет пъти повече звезди, отколкото предишни проучвания и е важна стъпка напред към разбирането на нашата галактика. Изображението предоставя на зрителите невероятно увеличен поглед на централната част на Млечния път. Снимката е толкова голяма, че ако трябва да я отпечатаме на хартия, тя ще бъде с размери 9 на 7 метра.

Повечето спирални галактики, включително и нашата, притежават концентрация на древни звезди около центъра, която структура астрономите наричат "централна издутина". Разбирането как се е формирала и еволюирала издутината на Млечния път е от жизненоважно значение за разбирането на галактиката като цяло. Въпреки това, провеждането подробни наблюдения на този район не е лесна задача. Там почти всичко е закрито от прах. Въпреки това в някои дължини от инфрачервения спектър прахта става прозрачна, а закритите от нея райони достъпни.

Голямото огледало, широкото зрително поле и свръхчувствителните инфрачервени детектори на 4,1 метровия телескоп го правят най-добрия инструмент за тази работа. Резултата е едно от най-големите астрономически изображения, произвеждани някога. Астрономите сега използват тези данни, за да съставят най-големият каталог на централната концентрация от звезди в Млечния път.

Цифровия анализ на пикселите изграждащи този огромен образ показва, че той съдържа около 84 милиона звезди. Това е над десет пъти повече от всяко предишно проучване. Освен това за първи път се фотографира и съответно изследва цялата издутина.

Цветовия анализ на изображението е съкровищница за учените. Един интересен резултат е огромния брой бледи звезди и червени джуджета. Тези звезди са важни, защото те най-вероятно приютяват малки екзопланети подобни на Земята, които от своя страна се очаква да се открият, когато преминават пред дисковете на звездите си.

Анализа продължава, а забележителното за ESO е, че данните вече са напълно достъпни. Това означава, че съвсем скоро се очакват още вълнуващи открития от цялата научна общност.
Увеличаване Credit: ESO/VVV Consortium Acknowledgement: Ignacio Toledo, Martin Kornmesser

На официалния сайт на ESO се намират всякакви формати на снимката, но трябва да се внимава с какво се отварят, понеже на мен експлолера ми заби. За пълното изображение се оказва, че са изключени всякакви формати които използват компресия. Тези големини може да се поддържат само от определени формати, най масовия от които е "TIFF". Но проблема е, че файловете стават огромни. Установих че за да запиша пълния размер на изображението ще ми е необходим нов хард-диск, а с коя програма ще се отвори и дали изобщо ще може...

  • 1258
  • 0
  • Oct 30, 2012

Коментар
Подобни публикации