spacebg covers

Джеймс Уеб премина успешно поредните критични тестове
Мисия: James Webb Space Telescope


Увеличаване 

След успешното сглобяване на цялата обсерватория, инженерите са провели тестове на пълно разгръщане и опъване на всичките пет слоя от слънцезащитния екран, който е проектиран да поддържа оптиката и сензорите на телескопа на „сянка“. Credits: NASA/Chris Gunn

 

За да e в състояние да наблюдава най-далечните области на Вселената, които всъщност никога не сме виждали, новата обсерватория „Джеймс Уеб“ е оборудвана с арсенал от революционни технологии. Това я превръща в най-сложния космически апарат, създаван някога. 

Една от най-предизвикателните от тези технологии е, петслойният слънцезащитен екран, чиято задача е да защитава огледалата и научните инструменти от светлината и топлината идващи предимно от Слънцето.

Всеки слой от този щит е с уникални размери, форма и е покрит със специални нишки, тънки колкото човешки косми, които придават издръжливост и еластичност на материята изграждаща платната.

Джеймс Уеб е проектират като телескоп, оптимизиран да работи в инфрачервения спектър на светлината. За да наблюдава тази радиация без странични шумове, идващи от топлината на обсерваторията е наложително оптиката и сензорите на Уеб да са изключително студени. Това се постига със слънчевия екран, който е ключов за регулиране на температурата. За да изпълни успешно своята научна мисия, телескопът най-напред трябва успешно да разгърне своя щит, когато достигне до работната орбита.

Така, слънцезащитният екран разделя обсерваторията на топла страна, която винаги е обърната към Слънцето. Изчисленията показват, че максималната температура на най-външния слой ще достига до 383 Келвина или приблизително 110 градуса по Целзий, което си е направо изгарящо. На другият полюс е студената страна, която винаги е насочена към открития космос при която най-студената част ще е с температура 36К  или невероятните – 237 градуса по Целзий. Ако стане толкова студено тук на земята, кислородът в атмосферата ще замръзне и ще се натрупа, подобно на сняг върху повърхността.

 

Постигането на тази огромна температурна разлика за отделни части на сравнително малък космически апарат, повече от 350 градуса, е задачата на топлинния щит.

Сега, успешните тестове целящи да установят способността на обсерваторията сама да разгърне платната си в космоса са доста обнадеждаващи. Трябва да се каже, че при по-ранни разгръщания бяха установени проблеми, които вече са история. Самото симулиране на условията при които ще работи телескопът, предимно вакуум и нулева гравитация също е предизвикателство. Всъщност при този проект всичко е специално, но чрез внимателно наблюдение на разполагането и напрежението на всеки отделен слой, Уеб техниците гарантират, че веднъж в орбита те ще функционират безупречно.

Слънцезащитният екран се състои от пет слоя полимерен материал, наречен „Картон“. Всеки слой е покрит с нанесен от пара алуминий, за да отразява топлината на Слънцето в космоса. Двата най-горещи слоя, обърнати към Слънцето, също имат покритие от "легиран силиций" (или обработен силиций), за да ги предпази от интензивното ултравиолетово лъчение.

За да събере светлина идваща от най-първите и съответно най-далечните звезди и галактики, които са се образували след Големия взрив, телескопът се нуждае както от най-голямото огледало, което някога е работило в космоса, така и от най-големия слънцезащитен екран, който е с размерите на цял тенис корт. Поради изискванията за размера, формата и топлинните характеристики на телескопа, слънцезащитният екран трябва да бъде както голям, така и сложен. Но също така трябва да се вмести и в стандартната ракетна капсула, която е с диаметър 5 метра, заради което трябва да е сгънат.


Сега, след успешния тест на разгъване, членовете на екипа ще започнат дългия процес на перфектно сгъване на платната обратно в прибрано положение за полет. След това обсерваторията ще бъде подложена на всеобхватни електрически изпитания и още един набор от механични тестове, които се налагат заради стартовата вибрационна среда. Най-накрая ще се осъществи един последен цикъл на разгръщане и съответно сгъване на земята, преди да излети в космоса.

Уеб ще бъде световната водеща космическа научна обсерватория. Очакванията са, телескопът да разнищи доста мистерии започващи от нашата слънчева система и достигащи до най-далечните и мъгляви области на Вселената. Освен това, Джейм Уеб ще наблюдава и съответно анализира други планети около други звезди в нашата галактика и кой знае може би някога ще се натъкне на планета, близнак на нашата Земя, което е светият грал на астрономията. И ако всичко върви по план, приключението започва някъде през 2021 година, когато ще е стартът на мисията.

 


  • 478
  • 0
  • Nov 13, 2019

Коментар
Подобни публикации