spacebg covers

Джуно е в орбита около Юпитер
Мисия: Juno - мисия до Юпитер


Увеличаване

Това цветно изображение е едно от първите, които Джуно е направил в системата на Юпитер. Credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS


Това се случи след една последна 35 минутна маневра, която постави космическият апарат в постоянна орбита около гигантската планета на 4-ти юли.

Сега, почти десет дни по-късно, Джуно е изпратил първите снимки направени след пристигането. Фотографиите потвърждават че камерата (JunoCam) работи безупречно и вече можем да чакаме снимките с висока резолюция. Първите от тях ще пристигнат след няколко седмици.

Време има, важното е че тази първа сцена показва, че екстремната радиация през която е преминал корабът не е повлияла на фотоапарата. Снимката е направена на 10 юли, когато разстоянието е било 4.3 милиона км от Юпитер. Орбиталната позиция е почти на ръба или в началото на 53,5 дневната обиколка. Забелязват се атмосферните характеристики на Юпитер, включително Голямото червено петно и три от четирите най-големи луни - Йо, Европа и Ганимед, видими от ляво на дясно.

Първите снимки с висока разделителна способност ще бъдат направени на 27 август, когато ще е следващото приближаване между Джуно и планетата. Камерата работи основно във видима светлина и тя е предназначена да направи забележителни фотографии на полюсите и най-високите облаци. Освен това, тя ще осигури широк поглед, което ще подпомогне работата на други инструменти.

По време на своята мисия Джуно ще прелети покрай Юпитер общо 37 пъти. Минималната дистанция между сондата и най-високите облаци ще е около 4100 км., а най-далечната част ще е по-далеч от Калисто.

Интересното е, че "JunoCam" е проектирана да бъде нещо като "обществен" инструмент. Това е така, защото облачните функции на Юпитер се променят всяка седмица, дори ежедневно. Заради това, поддържането на актуална карта за целите на планирането посредством професионални телескопи е почти невъзможно, особено за мисия с продължителност повече от година. Вместо това, екипът на камерата разчита на астрономите-любители, които ще наблюдават Юпитер толкова често, колкото е възможно, което би трябвало да позволи да се открият навреме най-интересните области, като например падащ астероид или началото на нова буря.


  • 978
  • 0
  • Jul 13, 2016

Коментар
Подобни публикации