spacebg covers

днес космическия телескоп хъбъл предоставя ново изображение на широкоизвестния звездооб
Мисия: Hubble Space Telescope


Днес космическия телескоп "Хъбъл" предоставя ново изображение на широкоизвестния звездообразуващ регион "30 Doradus", разположен в центъра на мъглявината "Тарантула".

Новото изображение по резолюция е направено, само както Хъбъл може. То представлява една от най-големите мозайки сглобени от изображения направени от "широкоъгълна камера 3" и "усъвършенстваната камера за проучвания", работещи на борда на телескопа и е освободено за широката публика в чест на 22-годишния юбилей на Хъбъл.
Увеличаване Това изображение се състои от една от най-големите мозайки сглобени от снимки от Хъбъл. Те са направени с камерите "Wide Field Camera 3" и "Advanced Camera for Surveys" през през октомври 2011 година. Credit: ESA/Hubble & NASA30 Doradus се намира в съседната до нас галактика - Големия Магеланов Облак, отдалечен на 170 000 светлинни години. Отличителното е, че засега не е открит толкова голям и плодовит звездообразуващ регион в нашата галактика подобен на 30 Doradus.

Общата маса на звездите в изображението е милиони пъти масата на нашето Слънце. Изображението обхваща област около 650 светлинни години широка и съдържа едни от най-бързо въртящите се и най - бързодвижещите се звезди, които астрономите някога са наблюдавали.

Мъглявината е достатъчно близо до Земята, а Хъбъл е достатъчно мощен за да разграничи отделни звезди. Това носи важна информация на астрономите относно раждането и еволюцията на звездите. Много наблюдавани малки галактики имат зрелищно звездообразуване, но 30 Doradus от Големия Магеланов Облак е единствения, който астрономите могат да изучават в подробности. Смята се, че звездообразуващия взрив в 30 Doradus може да се подхранва частично от близостта галактиката "Малък Магеланов Облак".

Изображението разкрива етапите от раждането на звездите - от ембрионални звезди, които са на няколко хиляди години и все още са обвити в пашкули от тъмен газ, до гиганти, които ще умрат скоро в експлозия на свръхнови. В 30 Doradus, Хъбъл разкрива звездни купове на възрасти от около 2 милиона до 25 милиона години.

В центъра на региона се забелязва огромен млад звезден куп NGC 2070, който е на възраст само от 2 до 3 милиона години. Той съдържа шеметния брой около 500 000 звезди, от които повечето са млади и масивни. В неговото ядро (R136), се наблюдават едни от най-масивните звезди във Вселената, с тегло повече от 100 пъти масата на нашето Слънце.

Тези звезди, подобно на "дървояди" образуват огромни кухини в околния материал, заради интензивната ултравиолетова светлина която излъчват. Изображението разкрива фантастичен пейзаж от колони, хребети и долини и освен фрагментирания газообразен терен, блестящите звезди може да предизвикат раждането на последващо поколение. Когато ултравиолетовата радиация удари плътните стени от газ, тя създава сътресение, което може да породи нова вълна от звездообразуване.

Изображението е направено с помощта на 30 отделни снимки - по 15 от всяка камера. И двете камери правят едновременно тези наблюдения през октомври 2011 година. Цветовете в изображението представляват горещ газ, който доминира в региона. Червеният цвят, например означава газообразен водород, а синьото е кислорода.

Накрая в допълнение едно ново комбинирано изображение, на същия регион видян от инфрачервения космически телескоп "Спицер" и ренгеновата обсерватория "Чандра":
Увеличаване Credit X-ray: NASA/CXC/PSU/L.Townsley et al.; Infrared: NASA/JPL/PSU/L.Townsley et al.

Забелязват се около 2400 масивни звезди в центъра на 30 Doradus, които произвеждат силни ветрове. Синьото са данните от Чандра, които разкриват шоковите фронтове, образувани от тези звездни ветрове и от експлозията на свръхнови. Този горещ газ образува гигантски мехури в околния по-хладен газ и прах, който има червеникаво - оранжеви нюанси в инфрачервеното изображение от Спицер.


  • 1558
  • 0
  • Apr 18, 2012

Коментар
Подобни публикации