spacebg covers

до момента съществуват повече от 800 потвърдени екзопланети това са планети които обикалят около


До момента съществуват повече от 800 потвърдени екзопланети. Това са планети, които обикалят около други звезди в нашата галактика. Освен тях, съществуват още над 2700 други кандидати, които предстоят да преминат критериите на съвременната наука.

Още от самото откриване, най-естествения въпрос който си задаваме е какви са тези екзопланети? За съжаление, те не могат да се погледнат отблизо както планетите от нашата слънчева система, а вместо това учените все повече усъвършенстват техниките с които изследват светлината идваща от тях.
Увеличаване Специално обработено изображение на системата "HR 8799" получено от "проект 1640". Звездата умишлено е затъмнена за да се видят планетите около нея. Image courtesy of Project 1640.

Един пробив идва през последните години, когато се получи едно директното изображение на четири далечни екзопланети. Наземните телескопи в момента могат да правят инфрачервени снимки на планети изолирайки ярката светлина от централните звезди. Но за астрономите, една картина струва повече от хиляда думи, ако светлината и може да се разложи на съставните части, които разкриват химическия състав на излъчващите тела.

Тези желания вече се сбъдват, защото изследователите разработват все по-чувствителни инфрачервени камери оборудвани със спектрографи. Такава камера наскоро е осъществена на обсерваторията "Паломар" близо до Сан Диего.

Този инструмент, само за един час е успял да генерира точна информация за състава на четири планети около една поразително ярка звезда. Тя е сто хиляди пъти по-ярка, но това не пречи спектрографът да изолира нейната светлина и да изучи блясъка на планетите.

Системата е "HR 8799", която се състои от голяма звезда и най-малко четири известни планети-гиганти. Три от тях са сред първите планети, които са заснемани директно. Това е станало от мощните телескопи на Хавай през 2008 година. Четвъртата планета е най-близо до звездата и съответно е най-трудна за наблюдение, но все пак е уловена от телескопа "Keck" през 2010 година.

Само този факт е огромно постижение, но само снимки не са достатъчни. Истинската наука се прави, когато се получат спектри от тях. За да се постигне това е необходима още планетарна светлина, а това означава допълнително блокиране блясъка на звездата.

За целта е разработен нов проект. Той е "Проект 1640" и представлява цяла колекция от инструменти, които научния екип инсталира на наземните телескопи всеки път, когато предстоят наблюденията. Пакетът включва коронограф, който прикрива звездната светлина, система за усъвършенстване на адаптивната оптика, която премахва размазването на нашата атмосфера, спектрограф, който записва 30 снимки в спектъра на инфрачервената светлина едновременно, както и най-съвременни сензори които допълнително настройват огледалата с компенсиране на разсеяната звездна светлина.

Новите резултати показват, че всичките четири планети са със сходни температури но са с различни състави. Астрономите казват, че повечето химически вещества които са открили са очаквани. Освен тях, съществуват други, които са интересни, като метан, амоняк и др. По важното е, че технологията вече е набрала силата да извършва подобни изследвания, което ще бъде много важно при изследването на бъдещите скалисти планети.

Най-лесно, това ще стане когато се открият млади малки планети. Те ще притежават достатъчна топлина, останала от образуването им за да светят в инфрачервена светлина, която да се изследва от спектрографите. Освен това, тези планети трябва да са сравнително далеч от звездите си. Тази задача е поставена на инфрачервените телескопи "Спицер" и "WISE", и ултравиолетовия "Galex." Те са помогнали да се идентифицират млади звезди, които могат да бъдат домакини на планети, отговарящи на тези критерии.

До момента по този начин са заснети планети с маси по-големи от Юпитер. Бъдещия космически телескоп "Джеймс Уеб" ще бъде в състояние да заснема планети до размерите на Сатурн. Скалисти планети, подобни на Земята са твърде малки и са толкова близо до звездите си, че със сегашната технология е изключено да бъдат заснети директно и съответно да се изследват техните спектри. Задачата е трудна, но не е невъзможна. Когато светлината от звездата премине през атмосферата на малката планета, в нея се записва нейния химичен състав, който може да се определи от Земята. Такава задача ще бъде възложена на новите космически мисии.

Въпреки, че големите газови планети не са гостоприемни за живота, те все пак стимулират астрономите да разработват все по-нови техники за да ги изследват, които някой ден могат да се приложат и към планета, способна да поддържа земния живот. Търсенето на последния тип планети продължава, и според доста астрономи, вече сме на прага когато ще се намери свят подобен на Земята. Тогава, да се надяваме, че някой ден може да доживеем момента, когато ще го видим на някое изображение директно.

  • 1123
  • 0
  • May 13, 2013

Коментар
Подобни публикации