spacebg covers

Един доста необичаен астероид


Увеличаване

Художествено представяне на този космически клин. Credit: ESO/M. Kornmesser


Съвсем неотдавна, през октомври, един не чак толкова голям телескоп забеляза обект, който се движи с прекалено голяма скорост за да е част от слънчевата система. Първоначално е класифициран като комета идваща от междузвездните простори, която случайно се е доближила до Слънцето.

Сега, нови наблюдения показват, че прелитащия покрай нас междузвезден обект всъщност е скалист астероид със силно продълговата форма и е с леко червеникав оттенък. Астероидът е наречен "Оумумауа" от откривателите му и е с големина около 400 метра но е много удължен, може би дължината му е около 10 по-голяма от ширината. Това съотношение е по-голямо от всеки астероид или комета, наблюдавани в нашата слънчева система.

Обектът е уникален, учените десетилетия са теоретизирали че подобни обекти могат да съществуват в междузвездните пространства но сега за първи път виждаме директни доказателства, че съществуват.

Съвсем естествено, астрономите впрягат флотилията от обсерватории по света за да го изучат. Първото откритие е, че яркостта на астероида силно варира с коефициент десет и той се върти около оста си за 7.3 часа. Никой известен астероид или комета от нашата слънчева система не притежава такава амплитуда на яркостта. Най удължените обекти, които сме виждали до момента са не повече от три пъти по-дълги отколкото са широки.

Освен това е установено, че повърхността е с червеникав цвят, подобно на обектите от външната слънчева система. Нещо повече, "Оумумауа" е напълно инертен, без най-малкия намек за прах около него.

Тези свойства предполагат, че астероидът е плътен, съставен от скали и евентуално метали не притежава вода и зачервената повърхност най-вероятно е резултат от облъчването с космически лъчи в продължение на стотици милиони години.

Няколко големи наземни телескопа продължават да проследяват астероида, въпреки че той бързо изчезва докато се отдалечава от нашата планета. От 20 ноември "Оумуауа" пътува с около 85 700 километра в час (38,3 километра в секунда) спрямо Слънцето. Местоположението му е на около 200 милиона километра от Земята - между Марс и Юпитер и въпреки че изходящият път е около 20 градуса над равнината на планетите, обектът е пресякъл орбитата на Марс на 1 ноември. В бъдеще, ще премине орбитата на Юпитер през май 2018 г. През януари 2019 год., ще пресече орбитата на Сатурн. Няколко години по-късно ще напусне слънчевата система и ще се насочи към съзвездието "Пегас". Някъде през средата на декември ще стане много блед и тогава наблюдателната кампания ще приключи.

Този забележителен обект е открит на 19 октомври от телескопа "Pan-STARRS1" на Университета в Хавай. Предварителните орбитални изчисления предполагат, че "Оумумауа" идва от приблизителната посока на ярката звезда Вега в северното съзвездие на Лира. Но дори и със скорост от около 59 000 километра в час (26,4 километра в секунда), пътуването до Вега отнема около 300 000 години. Толкова назад във времето Вега не е била на тази позиция, което означава че астероидът не идва от нея.

Макар че първоначално е класифициран като комета, наблюденията на ESO и на други обсерватории не показват никакви признаци на кометна активност, особено след като се е промушил покрай Слънцето на 9 септември със шеметната скорост от 300 000 км в час (87,3 километра в секунда).


  • 1363
  • 0
  • Dec 5, 2017

Коментар
Подобни публикации