spacebg covers

Една от най-близките активни галактики до Земята
Мисия: Hubble Space Telescope


УвеличаванеТова художествено изображение показва двойката черни дупки в центъра на най-близкия квазар до земята. Активната галактика "Markarian 231" се намира на около 581 милиона светлинни години от нас и радиацията от нейния център е способна да засенчи блясъка на милиарди звезди. Credit: NASA, ESA

 

Астрономите с помощта на Хъбъл са открили, че една от най-близките активни галактики до земята - "Markarian 231" (Mrk 231) е домакин на квазар, захранван от две централни черни дупки, които яростно се въртят една около друга.

Откритието означава, че квазарите - свръх ярки ядра на активни галактики - може често да са образувани от две свръхмасивни черни дупки, които са резултат от сливането на две галактики някъде в миналото.

Учените са изучавали архивните данни от Хъбъл, като целта е да се види поведението на радиацията излъчвана от центъра на "Mrk 231", която притежава "крайни и изненадващи свойства."

Ако само една черна дупка присъства в центъра на квазара, тогава целия акреционен диск ще свети в ултравиолетови лъчи. Вместо това, интензитетът на ултравиолетовата светлина рязко спада към центъра на диска. Това осигурява наблюдателни доказателства, че в диска съществува огромна празнина, която опасва централната черна дупка. Най-доброто обяснение е, че центъра на диска е издълбан от действието на две черни дупки в орбита една около друга. Освен това е потвърдено, че втората, по-малка, черна дупка разполага със собствен мини-акриционен диск, който също свети с ултравиолетова светлина.

Астрономите са развълнувани от откритието, защото то не само показва съществуването на тясна двоична система от свръхмасивни черни дупки, но и проправя нов път за систематично търсене на тези екзотични системи, чрез изследване ултравиолетовите емисии за периоди от време. Структурите изграждащи Вселената, като например гигантските галактики и куповете от галактики, нарастват чрез сливане на по-малки системи в по-големи, като бинарните черни дупки са естествените последици от тези сливания.

Централната черна дупка в Mrk 231 се оценява на 150 милиона пъти масата на Слънцето, а нейния спътник тежи около 4 милиона слънчеви маси съответно. Динамичното дуо извършва една обиколка една около друга на всеки 1,2 години.

По-леката черна дупка е остатък от по-малка галактика, която е погълната от Mrk 231. Доказателство за скорошното сливане идва от асиметрията на приемащата галактиката и дългите кичури от млади и сини звезди, които са резултат от бурно звездообразуване, около 100 пъти по-голямо от производството на звезди в Млечния път.

Увеличаване Галактиката фотографирана от Хъбъл. Когато светлината от нея е поела към Земята, многоклетъчния живот все още не е съществувал. Credit: NASA, ESA


  • 1191
  • 0
  • Sep 28, 2015

Коментар
Подобни публикации