spacebg covers

Екзомарс достигна Марс, Скиапарели най-вероятно се разби на повърхността
Мисия: ExoMars Trace Gas Orbiter


Увеличаване

Тава артистично изображение показва разкачилият се Скиапарели поел пагубният път надолу към повърхността на Марс. ESA / D. DucrosСъбитията са от миналата сряда, когато европейската марсианска мисия "ExoMars TGO" достигна Червената планета след една продължителна 139 минутна маневра, която в крайна сметка позиционира сондата в планираната елиптична орбита.

Това е много добре, но приблизително час и половина след вмъкването се случи нещо много неприятно. Малкия тестов ландер "Скиапарели" се освободи от кораба майка и се отправи към повърхността на Марс. Скиапарели е програмиран да извърши кацането напълно автоматизирано, като най-общо планът на полета беше топлинният щит да се отдели между 11 и 7 км над повърхността, след което да се разгърне парашутът. Когато достигне 1100 км височина се активират ракетите, които работят до 2 метра над повърхността след което се предвиждаше свободно падане.

Но сигналът е загубен точно преди кацането и вариантите са два. Единият е, че Скиапарели все пак да е кацнал безопасно и по някаква причина да е прекъснал комуникацията. Тогава неговите батерии трябва да са в състояние да го поддържат жив от три до десет дни, като се предлагат множество възможности за възстановяване на комуникационната връзка. Другата възможност е, че просто се е разбил.

Орбитера "Trace Gas Orbiter (TGO)" е снабден с набор от научни инструменти с които ще проучи марсианската атмосфера. Въпреки, че Скиапарели най-вече е инжерно-научен демонстратор, той също е снабден с малък научен полезен товар и е способен да осъществи някои наземни наблюдения. По време на спускането, както при всяка ландер мисия, сондата е изпращала непрекъснат сигнал показващ какво се случва, които данни все още се анализират.

В същото време, широкоъгълната камера на Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) е направила снимки на зоната на кацането и резултатът са две нови структури. Едната от тях представлява светло петно, което може да е 12 метровия парашут.

Другата новост е размито тъмно петно с размери приблизително 15х40 метра, което се появява на около 1 км северно от парашута. Това се тълкува като кратер образуван от самият Скиапарели, който е падал свободно много по-дълго от планираното.

За да се получи такава структура, 577 килограмовият модул е падал свободно от височина между 2 и 4 км като скоростта на сблъсъка е била по-голяма от 300 км/час. Възможно е също така, системата за кацане да е експлодирала при удара. Тези предварителни възможности ще бъдат прецизирани след допълнителен анализ, особено след като "HiRISE" изпрати снимки с висока резолюция през тази седмица, които ще разкрият сцената на сблъсъка.

Двете петна са разположени на 353.79 градуса източна дължина и 2,07 градуса южна ширина, което се различава с около 5,4 км западно от планираната зона на кацане.

TGO в момента обикаля на 101 000 х 3691 километрова орбита по отношение на центъра на планетата с период от 4.2 дни, което е в рамките на планираната начална орбита. Космическият апарат работи много добре и ще започне да произвежда научни данни през Ноември. Следващата стъпка ще започне от Март, 2017-та и ще продължи през по-голямата част от годината, когато постепенно орбитата ще бъде редуцирана до кръгова с височина 400 км.

ExoMars 2016 е първата част на две международни начинания проведени от ЕКА и Роскосмос, като съвместната мисия ще еволюира до друга през 2020 год. Планът е, тя да се състои от руски орбитер и европейски марсоход, който ще сондира до 2 м под повърхността.

Мястото на кацането видяно от камерата с ниска резолюция на MRO.


  • 986
  • 0
  • Oct 24, 2016

Коментар
Подобни публикации