spacebg covers

Екзотичен сняг на чужда планета
Мисия: Hubble Space Telescope


Увеличаване

Артистично представяне на "Кеплер-13АВ", сравнен с нашите газови гиганти и Земята. Credits NASA, ESA


Хъбъл е направил интересно откритие, когато е наблюдавал гореща планета извън нашата слънчева система. Планетата е "Кеплер-13АВ" и тя е класифицирана като горещ Юпитер. Интересното при нея е, че в нощната страна се случват постоянни валежи от титаниев диоксид, който се наслоява в по-ниски нива, подобно на сняг.

Дневната страна на планетата е непрекъснато обърната към звезда. Разликата в температурата поражда поражда мощни ветрове, които пренасят газообразен титаниев диоксид от горещата към студената половина. Когато се охлади този газ кондензира в кристални люспи наподобяващи облаци от които вали сняг. Силната повърхностна гравитация на планетата - шест пъти по-голяма от тази на Юпитер, издърпва снега от горната атмосфера и го натрупва в по-ниски слоеве.

Астрономите специално не са търсели титаниев диоксид. Вместо това те са открили, че атмосферата на гигантската планета е по-топла на по-високи височини, което противоречи на очакваното. Без титаниев оксид, който всъщност поглъща входящата звездна светлина през деня, температурата на атмосферата ще става все по-студена с нарастване на надморската височина. Но когато титаниевия оксид абсорбира светлината от звездата и след това мигрира в нощната страна, там той излъчва поетата енергия като топлина или инфрачервени вълни, което затопля атмосферата на по-високи височини.

Тези видове наблюдения дават представа за сложността на атмосферния състав на екзопланетите и може някой ден да бъдат приложени върху евентуални земеподобни планети. За момента, само горещите Юпитери предоставят възможността да се види какво представлява климата на други светове. Изучаването на процесите в техните атмосфери ще помогне да се види какво се случва на по-малките планети, които са по-трудни за наблюдение и притежават по-сложна структура на своята атмосфера.

Кеплер-13AВ е една от най-горещите известни екзопланети. Нейната дневна температура е около 2800 градуса по Целзий. Предишни наблюдения и на други горещи Юпитери разкриват, че температурата на горната атмосфера се увеличава. Дори и при много по-студените наши газови гиганти в слънчевата система също се наблюдава този феномен.

Кеплер-13AВ обикаля толкова близо до звездата си, че едната страна винаги е обърната към нея, а другата е в постоянна тъмнина. Новите наблюдения потвърждават теорията от преди няколко години, че този вид валежи може да се случват на масивни и горещи планети с мощна гравитация.

Предполага се, че процеса на утаяване се случва на повечето от известните горещи Юпитери, но тези газови гиганти имат по-ниски гравитации от Кеплер-13AВ. При по-леките планети, титановия диоксиден сняг не пада достатъчно надълбоко в тези атмосфери, преди да се върне обратно във високите части след като се изпари от топлината бликаща от недрата на планетата.

Новите наблюдения разкриват, как всъщност се образуват кондензати и облаци, и как гравитацията ще повлияе върху състава на атмосферата. Вече се знае, че за това е отговорна и масата на планетата, не само температурата. Системата на Кеплер-13 е разположена на 1730 светлинни години от Земята.


  • 851
  • 0
  • Jan 18, 2018

Коментар
Подобни публикации