Реклама

екипът на lro публикува интересни карти които могат да бъдат от полза на китайската мисия -ch
Мисия: Chang'е 3


Екипът на LRO публикува интересни карти, които могат да бъдат от полза на китайската мисия "Chang'e 3".

Днес е петък и може би всички лунни фенове по света чакат едно много интересно събитие - пробуждането на хардуера на китайската мисия "Chang'e 3". Двата апарата - роувъра и ландера вече две седмици спят, а всички ние очакваме жизненоважните фотони, които ще ги пробудят когато докоснат слънчевите панели.
Увеличаване Това е много важната "H-parameter map", която показва геологията около мястото на кацането, показано със знака "Х". Червените "горещи точки" са местата с "ниски едночасови стойности" и те представляват по-плътен, скалист реголит, който заобикаля много кратери. Chang'e 3 се намира в непосредствена близост до един от тези кратери, и поради това той може да изследва малко по-компактен реголит, отколкото средния за областта. Синьото представлява студените места или това е рехав материал. На около 25 км югозападно от мястото на кацане се наблюдава синьо петно, което съвпада с местоположението на много свеж кратер. Този кратер трябва да се появи много червен, изграден главно от скали, но за изненада на учените изглежда противно на логиката тъмно син. Това е загадка, която може би ще заинтригува китайските учени, ние можем само да чакаме..Но дори и в тази ледена среда, може да се прави наука. Орбиталният космически апарат на НАСА "LRO" е оборудван със специален инструмент "Diviner", който предоставя важна информация за геоложкия и физическия контекст на повърхността. Този инструмент е много специфичен, защото той не произвежда научни данни наведнъж. За неговата работа е необходимо време, през което да картографира бавно и търпеливо цялата планета или луна където работи. Той сканира една орбитална ивица в даден момент, след време отново се връща и прави същите измервания, после пак и така докато обхване цялата луна. По този начин, се изгражда карта, която показва как лунната повърхност реагира на промените в слънчевата светлина с течение на времето. Тези данни се натрупват бавно и постепенно, които дават резултати чак сега, няколко години след старта на мисията.

Lunar Reconnaissance Orbiter вече е достатъчно дълго около Луната, заради което Diviner може лесно да достави важна информация за всяка една точка на Луната. Сегашният случай е една малка област в северозападната част на "Mare Imbrium", където се приземи китайския космически кораб. Учените от мисията са публикували много научни карти, генерирани от инструментът, които засягат работата на китайската мисия.

Веднага трябва да кажем, че данните са специфични и са малко далеч от широката публика. Първите няколко графики не са обяснени в детайли. Те съдържат данни показващи неща като "яркостна температура" и "болометрична температура", които са били използвани като суровини за генериране на моделите на действителната температура на реголита през лунната нощ където е кацнал "Chang'e 3". След като е получена тази информация се съставя друга диаграма, която учените наричат "H-parameter map" или това е картата съдържаща вида на геологията около Chang'e 3 - нещото, което е безценно за всяка една ландер мисия. С други думи от начина по който реагират скалите на слънчевата светлина, учените са установили от какви минерали са съставени и как са разпределени по повърхността.

Ако нашият свят беше по-добър, екипът на Diviner щеше да е в състояние да комуникира директно с китайските си колеги. Двете мисии можеха да работят съвместно - Lunar Reconnaissance Orbiter ще осигури контекста около Chang'e 3, а китайският апарат ще осигури действителната температура или истината за LRO. Можеше да се планират и взаимни наблюдения или координирани научни експерименти, извършени когато LRO преминаване над мястото на кацането на Chang'e 3. Това е нещото което НАСА задължително прави когато MRO (той е оборудван с почти идентичен инструмент на Diviner, който откри глините в кратера Гейл, където работи Кюриозити) прелита над всички спускаеми апарати и вседеходи на Марс.

Но за съжаление съвместните научни дейности между НАСА и Китай са забранени, но едно от нещата, което учените на НАСА може да направят в този случай е да публикуват своите данни в публичните уебсайтове в целия свят. Освободени по този начин, това е нещо като "мълчаливо сътрудничество" или говорене без думи. Специфичните научни среди знаят, че тези карти могат да помогнат много на мисията "Chang'e 3". Дали Китай ще се възползва от тях, това ще се разбере чак след освобождаването но научните данни пред обществеността - нещо, което Пекин обеща да направи. Тогава, учените на НАСА ще получат някои данни, които могат да използват за да преработят и коригират техните орбитални наблюдения. Цялата серия карти е публикувана тук, но припомням още веднъж, те са сложни и са специално създадени за ръководителите на мисията "Chang'e 3".

  • 1082
  • 0
  • Jan 10, 2014

Коментар
Подобни публикации