spacebg covers

екип от учени изучаващи клъстера от галактики -abell 2744- по прякор известен още като к
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Екип от учени изучаващи клъстера от галактики "Abell 2744", по прякор известен още като клъстера на "Пандора", са сглобили сложната и изпълнена с насилие история на клъстера. Те са използвали телескопи намиращи се както в космоса, така и на земята, включително космическия телескоп "Хъбъл", Европейската южна обсерватория - Very Large телескоп, японския Субару, както и Чандра. Гигантския клъстер от галактики изглежда е резултат от едновременното скупчване на най-малко четири отделни, но по-малки клъстери от галактики, които се съединяват в продължение на период от 350 милиона години. Само че, галактиките в клъстера представляват по-малко от пет процента от масата му. Газа (около 20 на сто от общата маса) е толкова горещ, че свети само в рентгенови лъчи (оцветени в червено на тази снимка видян от Чандра).
Увеличаване

Изображението е съставен от отделни експозиции, направени от Хъбъл, VLT и Чандра - ACIS детектора. Хъбъл осигурява централната и най-подробна част от изображението, а VLT, който има по-широк зрителен ъгъл, осигурява външните части. Разпределението на невидимата тъмна материя (съставляващи около 75 на сто от масата на клъстера) е оцветена в синьо.

Тъмната материя не излъчва, абсорбира или отразява светлината, но тя се детектира ясно чрез нейното гравитационно привличане. За да установят местоположението на това неуловимо вещество екипът използва един феномен, известен като гравитационна леща. Това е огъване на светлинните лъчи от далечните галактики, когато те преминават през гравитационното поле, създадено от клъстера. Резултатът е поредица от издайнически изкривявания в изображения на галактиките във фонов режим от Хъбъл и VLT. Чрез внимателно анализиране на начина, по който тези образи са изкривени става възможно точното картографиране на тъмната материя.

Чандра картографира разпространението на горещия газ в клъстера. Данните показват, че комплексния сблъсък е произвел горещ газ (който взаимодейства при сблъсъка) и е избутал тъмната материя, така че сега те лежат една до друга между видимите галактики. Близо до ядрото на клъстера съществува структура подобна на "куршум", където газа от един клъстер се сблъска с този от другия. Тъмната материя минава през сблъсъка незасегната. В другата част на клъстера, съществуват галактики и тъмна материя, но не и горещ газ. Този газ може да е бил премахнат по време на сблъсъка, оставяйки след себе си не повече от слаби петънца.

Източник Хъбъл

  • 1164
  • 0
  • Mar 21, 2012

Коментар
Подобни публикации