Реклама

зашеметяващия пейзаж на плутон поредната порция нови изображения от нови хо
Мисия: New Horizons


Зашеметяващия пейзаж на Плутон.

Поредната порция нови изображения от Нови Хоризонти предлагат не само спиращи дъха гледки към величествените ледени планини на Плутон, потоци от замразен азот и области обхванати от ниски мъгли, но и някак си странно познат арктически пейзаж.
Увеличаване Красивата панорама на Плутон. Фотоапарат е щракнал или по-точно сканирал, тази величествена гледка, когато космическият кораб е преминавал на 18 000 км от повърхността на планетата. Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research InstituteСтава въпрос за най-новата получена снимка, която представлява нов поглед към полумесеца на Плутон, фотографиран от широкоъгълната камера (MVIC) на космическия кораб. Снимката, както и почти всички от мисията, е направена на 14 юли и предлага кос поглед към суровия пейзаж украсен с драматична подсветка от Слънцето. Осветлението ефектно подчертава разнообразните терени и разкрива стабилната и красива атмосфера.

Според учените, това MVIC изображение с висока резолюция е истинска научна златна мина. Панорамата разкрива нови подробности за мъглата в слабата но стабилна атмосфера от азот. Забелязват се повече от дузина тънки слоеве замъгленост, простиращи се на не повече от 100 км над повърхността. В допълнение, измерването на сенките от планините разкрива, че светлината се разсейва от също много нисък слой мъгла, който най-вероятно достига до повърхността.

Освен че са визуално зашеметяващи, тези ниски мъгли загатват промените които настъпват през деня на Плутон, които до голяма степен приличат на земните. В комбинация с други наскоро изтеглени снимки, този нов образ също предоставя доказателства за забележително подобен на земния "хидроложки" цикъл, но вместо вода, на Плутон той се случва с по-меки и екзотични ледове, повечето от които са от замръзнал азот.

Ярките райони на изток, които са част от огромното ледено поле "Спутник", изглежда са били покрити от тези замръзнали вещества. Те може да са се изпарявали от повърхността на полето и след това да са редепозирани на изток. Новата панорама също разкрива истински ледници, вливащи се в Спутник. Тези характеристики са подобни на замразените потоци върху маржовете на полярните шапки в Гренландия иил Антарктида.

Подобен леден цикъл е доста неочакван във външните части на слънчевата система. Но все пак се наблюдава и задвижвани от слабата слънчева светлина, движението на полуразтопените ледове на Плутон са много подобни на процесите, които се случват в ледените шапки на Земята, където водата се изпарява от океаните, пада като сняг и се връща обратно в моретата под формата на ледени потоци.
Увеличаване Тази изрязана и специално обработена част от панорамата разкрива доказателства за повърхностната мъгла. Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute
Увеличаване Изображения като това предоставят данни за ледени потоци. Ледът, обозначен с червени стрелки, се е стекъл и обхванал по-широка област от леденото поле "Спутник" обградено със сини стрелки. Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute
",""] } } }) })