spacebg covers

за да се срещне с кометата -темпъл 1- космическия кораб -стардъст- точно преди
Мисия: Stardust


За да се срещне с кометата "Темпъл 1", космическия кораб "Стардъст" точно преди една година проведе най-продължителното активиране на двигателите си през своя разширен живот. Апаратът се намира от другата страна на Слънчевата система и отвъд орбитата на Марс, когато запали своите ракетни ускорители за период от 22 минути и 53 секунди, които промениха неговата скорост с 24 метра в секунда. Това възпламеняване е в резултат на международните усилия да се определи нещо, което е почти невъзможно да се определи - с коя страна Tempel 1, ще бъде обърната към слънцето, когато Stardust пристигне до нея.

"Нашата цел е отново да посетим кометата да търсим промени, настъпили след въздействието от "Deep Impact" - предишната мисия на НАСА до нея от преди пет и половина години", каза Тим Ларсън, Стардъст-Некст мениджър от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния. "Можем да видим кратера, който Deep Impact е създал през 2005 г., но поради въртенето на Темпъл 1, няма гаранция. В крайна сметка, каквото и да видим ще бъде страхотна новост за науката."

Докато кометите са наблюдавани от векове, кометната наука е развита буквално "в движение" и е сравнително нова област. От 1984 год. са извършени шест облитания на комети с космически кораби. От тях нито една мисия не е търсила промени, които биха могли да настъпят в резултат на обикалянето на кометата около Слънцето. Това означава, че мисията "Стардъст-некст" е уникална.
"Можем да твърдим, че кометата "Темпъл 1" е най-уникалното ледено тяло в нашата Слънчева система", каза Джо Веревка, член на мисията Stardust-NEXT и главен изследовател от университета Корнел, Итака, Ню Йорк. "Не само, че тя има много интересни физични характеристики, които очароват научната общност, но тя също е била изследвана от земята и космоса. "

През януари 2007 г. НАСА избра плана на Веревка да посети отново кометата "Темпъл 1" с апарата Стардъст, който току-що приключи своята мисия за която е бил проектиран - да лети до кометата "Wild 2", да събере проби от комата и да върне капсулата обратно на Земята за да може учените да изучат парчетата от кометата в лабораториите си.

Попитайте всеки мениджър на космически проект и той веднага ще ви отговори, че повторната задача на космически кораб, предназначен за една напълно различна мисия е предизвикателство. За да бъде на точното място в точното време, за да види промените в повърхностните характеристики на малко небесно тяло, което извършва ротация по негова си прищявка и е извън полезрението на наблюдаване за период по-голям от пет и половина години в орбита около Слънцето е нещо напълно различно. Но това са задачите поставени пред Стардъст-Некст и членовете на екипа Майк Белтън, Стив Чесли и Карен Миич.

"Когато кометите достигнат вътрешната част на Слънчевата система, те оживяват", казва Белтън. "Те бълват газ и прах, и това може да промени не само техните орбити, но може да смени и скоростта на въртене."

Определянето на ротацията на кометата и от коя страна ще бъде осветена когато достигне до нея космическия апарат е трудно да се каже, тъй като кометата е наблюдавана много кратко отблизо през юли 2005 г. по време на срещата с Диип Импакт. От този момент нататък, кометното ядро, около 6 км широко, изглежда като една точка светлина в небето дори и за най-добрите телескопи - включително и космическия телескоп Хъбъл. Но дори и точката светлина може да говори много на астрономите и космическите учени. Ядрото на Темпъл 1 не прави изключение.

"Формата на ядрото заема централно място в това, което бихме могли да научим за неговата ротация", каза Белтън. "Когато кометата отразява светлината от Слънцето, ако тя е насочила една от своите две основни области към нас тя излъчва повече светлина. Когато една от нейните по-тесни страни е насочена към телескопа, тя излъчва по-малко светлина. От тези разлики ние бихме могли да разработим точни модели за ротацията на кометата."

За да се осъществи това, астрономите по целия свят се заемат със задачата. "Като цяло, 25 телескопа от 14 обсерватории извършват около 450 наблюдения. Ако пресметнем телескопското време, това е огромно усилие", казва Белтън. Но наблюденията показват очакваните неприятни резултати. "Кометата не се върти с определена скорост - тя ускорява и забавя въртенето си в зависимост от това, коя част от нейната повърхност се нагрява от слънцето", казва Стив Чесли, Stardust-NEXT учен от JPL. "Като цяло, въртенето на кометата се ускорява с времето. Очакваме средната и скорост въртене, за да се повишава постепенно, тъй като продължава да обикаля около Слънцето, но е трудно да се определи точно колко."

През януари 2010 г., след почти една година за анализ, Белтън и Чесли сравняват бележките. Техните два независимо генерирани модела на въртене на Темпъл 1, са били изключително сходни. "НАСА погледна данните и реши, че те не подлежат на обжалване", казва Тим Ларсън. "На 17 февруари миналата година създадохме план на прелита, според който кометната ротация показва че ще видим лицето на Темпъл 1, което съдържа кратера на Диип Импакт."

"Ако видим импактния кратер, това ще е страхотно. Ако видим другото лице на кометата, ние ще осигурим на науката с най-пълната картина на всяка кометна повърхност до този момент. Така или иначе, ще спечелим", казва Веревка. Остава сама да чакаме.

Източник: НАСА

  • 814
  • 0
  • Apr 5, 2012

Коментар
Подобни публикации