spacebg covers

за първи път астрономите са имали възможност директно да проследят движението на екзопланета когат


За първи път астрономите са имали възможност директно да проследят движението на екзопланета, когато тя се движи от едната страна на своята звезда към другата. Планетата е с най-малката известна орбита до момента от всички пряко видими екзопланети, разположена на почти същото разстояние до своята звезда както Сатурн от Слънцето. Учените вярват, че може да са се образували по подобен начин и гигантските планети в Слънчевата система. Тъй като звездата е много млада, това откритие доказва, че планетите газови гиганти може да се образуват в рамките на зараждащите дискове само за няколко милиона години, което е кратко време в космическите условия.

Само на 12 милиона години, или по-малко от три хилядни от възрастта на Слънцето, Beta Pictoris е 75% по-масивна от нашата звезда. Тя се намира на около 60 светлинни години в посока на съзвездието Живописец (художник) и е една от най-известните примери за звезда, обградена от диск от прашни отломки. Предишни наблюдения показват основен диска, средно наклонен диск и комети попадащи върху звездата.
Стари наблюдения показват, че дисковете около младите звезди се дисперсират за няколко милиона години, и че гигантските образувания - планетите трябва да се образуват по-бързо отколкото се смяташе досега. Pictoris сега е ясно доказателство, че това наистина е възможно.

През 2003 г. се наблюдава слаб източник вътре в диска (eso0842), но не беше възможно да се изключи възможността че това е фонова звезда. В нови снимки, направени през 2008 г. и пролетта на 2009 г. източника е изчезнал! Най-новите наблюдения, направени през есента на 2009 г., разкриват обекта от другата страна на диска, след период на укриване или зад или пред звездата. Това потвърди, че източникът е наистина екзопланета и че е в орбита около своята звезда домакин. Това също така осигурява познания за размера на орбитата около звездата.

Планетата е с маса от около девет маси на Юпитер и е открита на място, където наистина се очаква да има някаква маса, която да обясни наблюдаваната вътрешна част на диска. Това откритие носи някои прилики с прогнозите за съществуването на Нептун от астрономите Адамс и льо Верие през 19 век, на базата на наблюдения на орбитата на Уран. Изучаването на планетата ще предостави някои ключови разкрития относно химическите процеси при формирането на планети.

Има и няколко други планетарни примери, които са видими, но всички те са разположени по-далеч от приемащата ги звезда. Ако се намират в Слънчевата система, всички те ще носят близо до или отвъд орбитата на отдалечената планета Нептун. Образуващите процеси на далечните планети могат да бъдат доста различни от тези в нашата Слънчева система.

Източник: ЕСО

  • 922
  • 0
  • Mar 23, 2012

Коментар
Подобни публикации