spacebg covers

звездите се раждат в гъсти облаци от прах и газ които сега може да се изучават в големи детайли с
Мисия: Herschel Space Observatory


Звездите се раждат в гъсти облаци от прах и газ, които сега може да се изучават в големи детайли с помоща на Хершел. Въпреки, че са наблюдавани джетове и ветрове от газ идващи от младите звезди винаги е било загадка как точно една звезда излиза от заобикалящия я зараждащ облак. Сега, за първи път, Хершел може да види неочаквана стъпка в този процес.

Облак от ярко отразяващ газ известен на астрономите като NGC 1999 се намира до една черна лепенка на небето. През по-голямата част от 20-ти век, черните петна е известно, че са гъсти облаци от прах и газ, които блокират светлината която преминава през тях.

Наблюдавани от Хершел, тези петна в близост до облаци съдържащи млади звезди, продължават да изглеждат черни. Но това не трябва да е така. Инфрачервените очи на Хершел са проектирани да видят тези облаци. Или облака е изключително гъст или нещо не е наред.
Увеличаване Хершел е направил неочаквано откритие - една дупка в облак съдържащ зараждащи се звезди, която е предоставила на астрономите изненадващ поглед за края на звездообразуващите процеси. Credits: ESA/HOPS Consortium

По - нататъшно разследване от наземни телескопи, астрономите намериха обяснение. Тази кръпка изглежда черна, не защото е гъста област от газ и прах, но тъй като тя е наистина празна. Нещо е отворило дупка точно през облака. "Никой не е виждал дупка като тази", казва Том Мегеат, от университета в Толедо, САЩ.

Астрономите смятат, че дупката трябва да е била образувана, когато тесни струи от газ от някои от младите звезди в региона пробождат прахта и газа, на NGC 1999. Мощната радиация от близката зряла звезда може също така да помогне за изчистването на дупката. Каквато и да е веригата от събития, това може да бъде важен поглед в начина, по който новородените звезди разпръскват своите рожденни облаци.

Източник: ЕКА

  • 1194
  • 0
  • Apr 4, 2012

Коментар
Подобни публикации