Реклама

изненада- китайския лунен роувър -yutu- се събуди- новината освен
Мисия: Chang'е 3


Изненада! Китайския лунен роувър "Yutu" се събуди!

Новината освен че е много добра, тя е и неочаквана, защото точно преди настъпването на лунната нощ изтече информация, че луноходът не е приведен в проектната конфигурация за да преживее смразяващия студ през дългата лунна нощ.
Chinese Academy of Sciences"Yutu се завърна към живота!" - казва Pei Zhaoyu, говорител на програмата "Chang'e". Луноходът, носещ името на домашния любимец на лунната богиня в древната китайска митология, вече приема изпратените към него сигнали. Но експертите все още работят, за да проверят пораженията които е понесъл.

Шансът да оцелее при това положение беше оценен като много нисък и да си призная лично аз вече го бях отписал, но изглежда прибързано. Всъщност според говорителя, вече съществува вероятността, той не само да е жив, но дори да продължи мисията.

Този феноменален успех на Китай, така е развълнувал обществеността, че десетки хиляди китайци са изпратили своите благословии по интернет за успешното възстановяване на Yutu, след голямата беда, която преживя. Какво е неговото истинско състояние - все още не се знае, тепърва инженерите ще извършват оценки и ще организират ремонти, но все пак новината е радостна.

Успоредно с тази много добра новина, съществува една също така добра - ландерът също се е събудил и след две смразяващи нощи, неговата интересна мисия продължава.

  • 1571
  • 0
  • Feb 13, 2014

Коментар
Подобни публикации