spacebg covers

интересните открития от кюриосити продължават сега роуварът е открил още во
Мисия: Mars Science Laboratory


Интересните открития от Кюриосити продължават.

Сега роуварът е открил още водни минерали и с помощта на другите си инструменти, които се намират в близост до глините, които изследва съвсем скоро с аналитичните инструменти.

Миналата седмица, научният екип обяви, че щателно изследваната прахова проба от вътрешността на скалата "Джон Клайн" в областта "Yellowknife Bay" показва, че отминалата околно среда е била благоприятна за микробен живот. Сега, допълнителните анализи и от останалите научни инструменти също показват, че доказателства за тази благоприятна среда могат да се открият и извън сондажа.
Увеличаване Това е панорама на планината "Шарп", направена от Кюриосити. Централната структура в кратера "Гейл" се издига на повече от 5 км над повърхността и в нейните подножия са открити залежите от глини, които са основната дестинация на мисията. Техния анализ обаче се отлага, защото Кюриозити откри същите минерали и в сегашното си местоположение, в областта "Yellowknife Bay". Изображението е бяло балансирано, за да покаже как щеше да изглежда гледката, ако беше тук на Земята. Тук е показано в оригинални за Марс цветове. Image credit: NASA/JPL-Caltech/MSSSЧаст от данните идват от инфрачервените изображения направени от главните камери, руския инструмент "ДАН" и спектрометрите. Откритието е, че новото място съдържа повече хидратирани минерали, отколкото на местата в които Кюриозити е работил по-рано.

Двойката главни камери "Mastcam" притежават инфрачервени филтри, които са идентифицирали интересните минерали. Това става чрез изследване коефициента на яркост на различните хидрати в инфрачервена светлина. Скалите, в които се извърши първия сондаж се отличават с множество кръстосани светли жили. Сега, Mastcam е показала повишени сигнали за хидратация в тези тесни жили, а техните минерали са различни по състав от глинестите минерали влизащи в състава на основните скали.

Другият инструмент "Dynamic Albedo of Neutrons" (ДАН) също непрекъснато регистрира водород под марсохода. За момента индикациите са, че този водород е част от молекулите на водата, която обаче не е в свободно състояние, а влиза в състава на минералите изграждащи скалите. Инструментът ясно показва, че Yellowknife Bay съдържа много повече вода, отколкото откриваното количество в досегашния маршрут.

Един от рентгеновите спектрометри (APXS) показва, че мокрите процеси, които са произвели глината не са засегнали цялостната структура на обичайно присъстващите химични елементи. Основния дял на скалите и тук, отново си остава обичайния базалт, който е най-често срещания камък на Марс. Базалта е с вулканичен произход и той съдържа еднакви пропорции от силиций, алуминий, магнезий и желязо. Изследването на елементния състав на базалта е важно, защото той предоставя изходния материал за седиментните скали, които Кюриозити започна да открива.

Сега спектрометърът показва, че пропорциите на тези химически елементи не са се променили значително, след промяната на минералите които изграждат. За да извърши това изследване, Кюриозити е използвал специалната си четка с която е отстранил прахта покриваща скалата. След отстраняването, APXS е регистрирал по-малки нива на сярата. Оказва се, че седиментните скали в Yellowknife Bay вероятно са се образували, когато оригиналните базалтови скали са били разбити на парчета, след което са транспортирани и депозирани като седиментни частици, които са претърпели минераложки промени от водата.

Сега планът на мисията е променен. Роувърът ще предприеме още едно непланирано сондиране през месец май, с цел да потвърди сегашните много важни резултати. Преди това се очаква да заработи отново блок "А" от основния компютър, но това изглежда ще стане след заплануваната отпуска. През целия Април цялата мисия ще бъде в отпуска, плюс самия роувър. Връзката с него просто няма да бъде възможна защото Слънцето ще бъде точно между Земята и Марс и ще блокира сигнала. Тъй че, времето за почивка наближава.
Увеличаване Това е снимка на скалата "Knorr", която е представена във фалшиви цветове с цел да се покажат разликите в инфрачервения интензитет, които са ясни индикации за хидратирани минерали. Данните идват от главните камери "Mastcam" и те показват, че по-силните сигнали са свързани с светлите жили и множеството възли в скалата. Ширината на снимката е около 25 см. Image credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS/ASU

  • 1175
  • 0
  • Mar 19, 2013

Коментар
Подобни публикации