инфрачервеният образ разкри че това създание е тъмен облак наречен m17 swex в който протича активн
Мисия: Spitzer Space Telescope


Инфрачервеният образ разкри, че това създание е тъмен облак наречен M17 SWex в който протича активно звездообразуване, някои звезди дори са достигнали най-масивния тип звезди, известни като O звезди. Тези звездни гиганти, осветвяват мъглявината M17 в центъра на изображението и издухват голями "балони" в газа и прахта на M17.

Звездите и газа от този регион се намират в спиралния ръкав Стрелец на Млечния път (движещ се от дясно на ляво), и представляват поточна линия, озаглавена от астрономите "ефект на доминото." Най-първият епизод на звездна формация се разиграва вътре в прашния дракон, който навлиза в спиралния ръкав. С течение на времето тази област ще се преместят към ярката мъглявина M17 и ще блеснат млади масивни звезди. По-стар регион на звездна формация се наблюдава в района най-вляво, наречен M17 EB.
Увеличаване Облак от прах с форма на Дракон изглежда, че лети заедно със звездите в това ново изображение на космическия телескоп "Спицер" (долното изображение). Във видима светлина (отгоре), съществото изчезва в облаците. Image credit: NASA/JPL-Caltech/Penn State/DSS

Поглед във видима светлина на района, ясно показва светлата мъглявина M17, както и нажежения горещ газ запълващ "балона" от ляво. Въпреки това, M17 SWex "Дракона" е скрит в облаците прах, които са непрозрачни за видимата светлина. Инфрачервена оглед улови светлината от тези региони и разкрива най-ранните етапи на звездообразуването.

Долната снимка е с три съставни цвята, които показват инфрачервени наблюдения от два инструмента Spitzer. Синьото представлява светлина с дължина 3,6-микрона, а зеленото 8 микрона, заловени от инфрачервената камера на Спицър. Червеното е светлина с дължина 24-микрона заловена от фотометъра на Spitzer.

Източник: НАСА

  • 874
  • 0
  • Mar 22, 2012

Коментар
Подобни публикации