Реклама

и луната вече има своя роувър- макар и позакъснели трябва да отбележим съби
Мисия: Chang'е 3


И Луната вече има своя роувър!

Макар и позакъснели, трябва да отбележим събитието на месеца, ако не и на годината - успешното кацане на китайската лунна мисия "Chang'e 3".

Дългоочакваният момент настъпи точно в 13:11:18 международно време, на 14-ти декември, когато ландера докосна лунната повърхност. Изключително приятната изненада за мен лично е, че при самото кацане камерата на апаратът е била постоянно включена. Резултатът от това е едно невероятно видео (в края на статията), което показва в изключителна детайлност самото спускане - нещо, което НАСА беше обещала когато Кюриосити кацаше на Марс, но подобен филм все още няма. Планините на хоризонта са "Montes Recti".
Увеличаване Chang'e 3 фотографиран от Yutu. Впечатление прави гладката повърхност под краката на ландера, а зад него оголените камъни изкопани от плитък кратер. Ако беше попаднал там, щеше да е много неприятно, но за щастие усилената работа на екипа, не е допуснала това да се случи.Ако проследим внимателно видеото ще забележим няколко етапа - първият е как ландерът се забавя и се върти във вертикална посока. Това става до надморска височина около 2000 метра. След това апаратът постепенно се понижава до 100 метра, където просто "виси". Там се произвеждат няколко възлови изображения, които заедно с лазерния висотомер служат за определяне безопасно място за кацането. След този момент спускането продължава. На височина от около 4 м двигателите на Chang'e 3 преустановяват работа и той просто пада върху Луната. Особено впечатление прави прахта, която се раздухва в околността.

Когато изгледаме подобно видео, най-логичният въпрос е, къде всъщност се е приземил ландерът? Може би, най-точната информация ще получим, когато Lunar Reconnaissance Orbiter прелети над мястото на кацането. Това ще стане днес и утре, но изображенията ще се получат по-късно, най-вероятно след коледа. Сега е ясно, че ландерът е кацнал на около десет метра от една яма, осеяна с каменни блокове. Но теренът под краката е гладък. Това показва, че автономна навигация всъщност е сработила и Chang'e 3 е кацнал в безопасна зона, позволяваща бъдещите научни дейности.

Тук има едно видео показващо почти 360-градусово панорама (след рекламата), но според специалистите то е с много по-лошо качество от възможностите на камерата. Самото кацане е в една много интересна геологическа област, която се намира в далечния източен край от възможното област на кацането при 19,51 градуса западна дължина и 44,12 градуса северна ширина. Там се намира една граница между два вида базалт - единия е с високо съдържание на титан, другия с ниско. Най-вероятно тази разлика се дължи на лава-потоци. Апаратът трябва да бъде в състояние да проучи естеството на тази граница.

Всички инструменти на ландера работят безпроблемно, а откакто се е приземил до момента, Луната е преминала през пълнолунието. Това означава, че нейното небе не се осветява от Земята и там е изключително подходящо за провеждане на астрономически наблюдения. Chang'e 3 е оборудван с ултравиолетов телескоп, с който ще наблюдава далечни галактики и звездите в Млечния път. Можем само да се надяваме, че някой ден и ние ще разгледаме някое от тези изображения получени от повърхността на Луната. Това е добър експеримент, защото на Луната няма атмосфера и там е изключително подходящо за астрономията. Дори, някои видни астрономи просто са на мнение, че обратната страна на Луната е грехота, ако някога не бъде осеяна с най-разнообразни обсерватории, подобно на високопланинските терени на Земята.

Всичко това е добре, но всъщност е още по-добре - роувърът "Yutu" се движи! Самото отделяне на лунохода е много впечатляващо. Сега, роувъра е направил един полукръг с радиус около десет метра около Chang'e 3 и се отдалечава на юг от него.

До момента е направил десет снимки и всички те са с много добро качество. Апаратът предстои да проведе научни изследвания на географията и геоморфологията в място за кацането и околните райони. Той е в състояние да проучи минералите и химичните елементи на скалния състав. Освен това, ще проучи подповърхностния състав до 100 метра дълбочина. За сега, всички научни инструменти на подвижната лаборатория работят много добре.

Това е много добра новина, но сега има една пречка - "Yutu" трябва да изкара първата лунна нощ. Тя ще започне на 26 дек, и той трябва да спи цели две седмици!

Китайският успех наистина е феноменален и лично аз съм направо щастлив! Два роувъра на Марс и един на Луната! Вече съществува още една космическа агенция способна да провежда ландер мисии. Какво повече от това, може би не е далеч моментът, когато и друго космическо тяло, например Европа ще бъде посетено от мобилен робот, който ще каже със сигурност има ли там океан или не, под дебелите ледове....
Увеличаване Много добро изображение на Yutu направено от Chang'e 3. Изображението е специално обработено от специалисти на НАСА.


  • 1222
  • 0
  • Dec 24, 2013

Коментар
Подобни публикации