spacebg covers

как куриозити ще кацне на марс- остава само месец до изключително голямото с
Мисия: Mars Science Laboratory


Как Куриозити ще кацне на Марс?

Остава само месец до изключително голямото събитие на годината - кацането на най-модерния и съответно гигантски ровър "Куриозити" на повърхността на Марс. За обикновените хора това е едно интересно, може би напрегнато събитие и нищо повече. Но за ужасно много от хората, които участват в мисията следващите седмици и особено последните седем минути преди кацането ще бъдат меко казано кошмарни.

Преди старта и в началото на мисията имаше прекрасни анимации, които показват принципа на приземяването на Куриозити. От съвсем скоро, взеха да се появяват видеа, които представят трудностите на процеса. Особено новото видео "Седем минути терор" разкрива колко много събития ще се случат за тези седем минути. С разкриването на реда на кацане, някакси нараства и страхът. Какво ще стане, ако нещо се обърка? Защо е толкова сложно?
Image credit: NASA / JPL

Отговора не тези въпроси, намираме на блога на известната космическа популяризаторка Emily Lakdawalla

Когато се опитваме да разберем какво е необходимо за да кацне някой апарат на Марс, трябва да се опитаме да вникнем в множество мъчителни подробности. В момента, Куриозити е монтиран в междупланетен космически кораб. Ровъра е затворен във вътрешността на "мида", която се състои от топлинния щит под ровъра и горния щит (BACKSHELL) над него. Последния е покрит със слънчеви панели, които осигуряват захранването по време на пътуването. Тази конфигурация непрекъснато се охлажда от флуид, който поема топлината отделена от радиоизотопния термоелектрически генератор и я отделя в пространството.

Този етап, съдържа и една друга важна система - ракети. Те се използват за насочване на космическия кораб към специфично място в горната част на атмосферата на Марс. Това ще стане чрез серия от пет маневри на траекторията, от които корабът вече успешно извърши три, а последната е насрочена два часа преди кацането. След тази маневра, етапа на междупланетния полет приключва.

До тук, с изключение на нуждата от отдушник за отпадналата топлина от радио източника на захранване всичко е почти идентично с подходните фази на всички други мисии до Марс, включително ландерите "Марс Патфайндър", "Спирит" и "Опортюнити", както и "Феникс". Когато етапа на междупланетния полет приключи, той ще достави апарата в предвиденото място от горната част на атмосферата на Марс.

Но случващото се по-нататък е много по-различно от предходните мисии. Преди корабите които се опитват да кацнат на Марс навлизат в балистични орбити и просто обръщат конусовидните топлинни щитове с върха на конуса към посоката на движението. Те се стабилизират чрез въртенето около техните оси на симетрия, а пътищата им са били контролирани от прищявките на атмосферата. Ветрове, области с различна плътност, както и други атмосферни промени повлияват на скоростта на снижение. Това прави областта на кацане на тези плавателни съдове доста голям регион със силно стеснена елиптична форма с дължина над 100 километра. Ако атмосферата забави скоростта бързо зоната е къса, но ако скоростта намалява бавно имаме силно удължен регион. Всъщност, всяка предишна ландер мисия е с дълъг регион на приземяване.

Кацането на Курозити обаче ще е различно. За да се подготви за много по-различно не-балистично атмосферно навлизане, апарата ще забави около осното си въртене до 2 оборота в минута за да може да осъществи по-специфична ориентация, която навигаторите наричат "три-осно стабилизиране." Корабът ще позиционира тъпия връх на топлинния щит по посоката на пътуването. Пет минути преди навлизането ще изхвърли две 75-килограмови волфрамови тежести от едната страна на капсулата, пренасочвайки центъра на тежестта извън центъра на апарата. Това ще завърти върха надолу с около 20 градуса наклон, който ще се контролира (ще се коригира с няколко степени) през по-голямата част от навлизащата фаза. Атмосферното навлизане се определя от момента, когато космическият кораб достигне височина 3522.2 км от центъра на Марс или на около 125 километра над средното ниво на планетата. Тогава корабът ще се намира на 131 километра над мястото на кацане, което лежи на много ниска кота под средния терен.
",""] } } }) })