Касини е наблюдавал сезонни промени на Титан
Мисия: Cassini–Huygens


Увеличаване Image Credit: NASA/JPL-Caltech/GSFC

Тази последователност от карти, показва различните температури на повърхността на Титан измерени през двугодишни интервали, от 2004 г. до 2016 г. Данните са от инфрачервения спектрометър на Касини, който е наблюдавал повърхността при дължина на вълната 19 микрона. Това е спектрален прозорец, при който гъстата атмосфера става прозрачна.

Изводът е, че температурата бавно се променя с течение на дългите сезони, всеки един от които трае седем и половина земни години. През 2004 год., когато беше пристигането на Касини, южното полукълбо на Титан е било в края на лятото и затова там е най-топлия регион. Малко след равноденствието през 2009 г., и през 2010 г., температурите са еднакви и за двете полукълба, и затова данните са същите, наблюдавани тридесет години по-рано от "Вояджър 1" през 1980 г. След това, с настъпването на южната зима температурите спадат, а северните се увеличават.

Въпреки общата тенденция за промяна на температурата, която ясно се вижда на картите, съществуват тесни ивици за които мъгливостта на атмосферата не позволява измервания. Като изключим тези места, максималната измерена температура на Титан е -179.6 градуса по Целзий или 93.6 по Келвин. Минималната температура през зимата е само с 3,5 градуса по-ниска. Това е много по-малка разлика, отколкото съществува на Земята между най-топлите и най-студени региони, които се различават с повече от 100 градуса по Целзий.


  • 702
  • 0
  • Mar 1, 2016

Коментар
Подобни публикации