касини е предоставил първите преки доказателства за въздействия от малки метеорити върху пръстените
Мисия: Cassini–Huygens


Касини е предоставил първите преки доказателства за въздействия от малки метеорити върху пръстените на Сатурн.

Тези наблюдения са единственото място, освен Земята, Луната и Юпитер, където учените имат шансът да наблюдават пряко космическите въздействия.

Слънчевата система е пълна с малки но бързи обекти, които постоянно бомбандират планетите. Сатурн не прави изключение и очакванията са, планетата ежегодно да бъде бомбандирана от безброй малки тела вариращи от 1cm до няколко метра по размер. Сега базата данни натрупана от Касини показват разлики в пръстените през 2005 г., 2009 г. и 2012 г..
Увеличаване Тези пет снимки, направени между 2009 и 2012 г., показват облаците прах изхвърлени от въздействията на малки обекти върху пръстените на Сатурн. Image credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/CornellКасини вече е показал, че системата от пръстени действат като много ефективни детектори за много природни явления, включително и за вътрешната структура на планетата и орбитите на луните и. Например, една вълна в най-вътрешния пръстен показва, че тази област е била бомбандирана от един много голям метеорит през 1983 година.

Равноденствието през лятото на 2009 г. е било особено добър момент да се видят отломките оставени от метеоритните въздействия. При много ниския ъгъл на слънчевата светлина, вече могат да се наблюдават облаците от отломки които ще образуват метеоритите когато катастрофират върху пръстените.

И усилията се отплащат. Касини е успял да фотографира пет облака, които са предизвикани от метеорити. По този начин пръстена наистина прилича на гигантски космически детектор, който е с площ 100 000 пъти по-голяма от Земята.

Отделените частици вече освен че са по-малки, те са и по-бавни заради което постепенно изостават спрямо другите частици изграждащи пръстена. Заради това те се появяват по скоро като диагонално насочени светли ивици. Изучаването на тези въздействия е важно, защото водещото мнение до момента е, че пръстените са много по-млади от Сатурн или от Слънчевата система като цяло. Въздействия като тези са в състояние да ги променят бързо или ако искаме да знаем тяхната истинска възраст, което ще отговори на въпроса относно тяхната бъдеща съдба, един от ключовете е изучаването на честотата и силата на метеоритните въздействия.

  • 1141
  • 0
  • Apr 28, 2013

Коментар
Подобни публикации