spacebg covers

касини изследва последиците от гигантската буря на сатурн данните от спект
Мисия: Cassini–Huygens


Касини изследва последиците от гигантската буря на Сатурн.

Данните от спектрометъра на "Касини" (CIRS) показват интересни неща. В северната атмосфера на планетата бушуваше колосална стихия в продължение на почти една година. Сега, Касини разследва последиците, които са оставили атмосферните вихри. Оказа се, че стратосферата в района на бурята се е затоплила с 83 келвина над нормата. В същото време е открито и необичайно голямо количество газообразен етилен, произходът на който е мистерия. Етилена е без мирис, без цвят и този газ обикновено не се наблюдава на Сатурн. На Земята, той се отделя от множество естествени и изкуствени източници.

Наблюдавания температурен скок е толкова екстремен, че е почти невероятен, особено в тази част от атмосферата, която обикновено е много стабилна.

Бурята настъпи на 5-ти декември, 2010 год. и подобни явления са редки. Тяхната честота е средно през 30 земни години, или веднъж на две години за Сатурн.

Температурните измервания от CIRS, разкриват че атмосферата е станала по-топла от нормалното. Това означава масово освобождаване на енергия в статосферата. След като видимите признаци на бурята започват да избледняват, температурата на въздушната маса се е покачила до 220 Келвина.

В същото време се генерира огромно количество етилен - над 100 пъти над нормата за Сатурн. Все още се проучва произхода на този газ, разглежда се варианта че той е дошъл от огромен резервоар дълбоко в атмосферата. Не се изключва и протекла химическа реакция.

Проучванията и анализа на данните продължават, бъдещото ще разкрие повече.
Увеличаване Червените, оранжевите и зелените облаци (цветовете са фалшиви защото истинските са в инфрачервения спектър) в северното полукълбо на Сатурн показват края на масивната буря. Дори и след като видимите признаци на бурята започват да избледняват, инфрачервените измервания продължават да разкриват последиците от нея в статосферата. Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Увеличаване След бурята се наблюдават резки промени в температурата и повишено количество етилен. Жълтото представлява най-високите температури. Всяка от лентите очертава една единствена молекула (горе на метана; отдолу на етилена) включително и температурните измервания по целия път около планетата в северното полукълбо. Credit: NASA/JPL-Caltech/Goddard

  • 1624
  • 0
  • Oct 26, 2012

Коментар
Подобни публикации