spacebg covers

касини откри дъждове от метан в екваториалните области на титан в севернот
Мисия: Cassini–Huygens


Касини откри дъждове от метан в екваториалните области на Титан.

В северното полукълбо, продължава напредването на пролетта. Сега, благодарение на този процес, Касини е открил че обилни дъждове от метан се изливат върху екваториалните пустини. За първи път, учените са получили доказателства за дъждове изливащи се върху ниските географски ширини на луната.

На горното изображение се забелязва огромна буря в екваториалните райони, която се причинява от сезонните промени във времето. Дъждове от големи системи облаци са забелязани от камерите на Касини в края на 2010 г. Наблюденията са публикувани в списание "Сайънс", които в съчетание с по-ранни резултати публикувани в Geophysical Research Letters миналия месец, показват климатични системи в плътната атмосфера на Титан и промени по повърхността причинени от промяната на сезоните.
Credit: NASA/JPL/SSI

Космическия кораб "Касини" проследява смяната на сезоните на Титан със способността си да заснема концентрацията на облаци близо до екватора на луната.Само да напомним, че системата на Сатурн беше в равноденствие през август 2009 година, след което започна смяна на сезоните, в северното полукълбо настъпи пролет а в южното есен. Пълната година на Сатурн е почти 30 земни години. След този процес наблюденията показват глобални атмосферни промени в отговор на промените в слънчевата осветеност. Касини откри, че температурата на повърхността реагира по-бързо на промените на слънчевата светлина от очакваното в плътна атмосфера. Променящата се картина предизвика появата на облаци в екваториалните райони на Титан.

Облаците на Титан са формирани от метан и на луната съществува хидроложки цикъл от метан вместо вода. Метана образува езера на повърхността, които се захранват от облаците в атмосферата от които метана пада като дъжд. Въпреки, че има доказателства, че течности са се стичали по повърхността на екватора в миналото, течни въглеводороди като метан и етан, са наблюдавани само по повърхността на полярните ширини. Обширните територии на дюните, които доминират в екваториалните райони изисква предимно сух климат. Учените подозираха, че облаци може да се появят в екваториалните ширини на Титан когато пролетта в северното полукълбо напредне. Но те не бяха сигурни дали сухите канали наблюдавани преди са нарязани от сезонни дъждове или са останали от по-ранен влажен климат.

Но сега, сесия от снимки от Касини показват промени на повърхността на Луната, заради метановите дъждове по екваториалните райони, които носи северната пролет. Някои от най-значителните промени се появяват за период от само няколко седмици. Бурята се появи в екваториалните райони на 27-ми септември, 2010 година, което е равностойно на началото на април в годината на Титан, очаква се широка гама от облаци да се появяват следващия месец. В следващите няколко месеца Касини забелязва краткотрайни промени на повърхността. Около 500 000 кв. км район от протежението на южната граница на дюната "Belet", както и по-малки райони в близост до нея са станали по-тъмни. Учените сравняват данни от изображенията с данните получени от други инструменти и изключват други възможни причини за повърхностни промени. Те стигат до заключението, че тези промени в яркостта са най-вероятно от повърхностно намокряне от дъжт от метан. Тези наблюдения показват, че в последно време климата на Титан е подобен на този над тропиците на Земята.

"Тези огнища могат да бъдат еквивалент на това, което създава тропическите гори на Земята", казва Тони Генио член от екипа за обработване на изображенията от "Касини". Занапред учените очакват, подобно на Земята и на Титан облаците да продължат да се развиват на север, на все по-високи географски ширини с приближаването на слънцестоенето.

Източник: НАСА

  • 1056
  • 0
  • Mar 23, 2012

Коментар
Подобни публикации